Teške bolesti koje izaziva alkoholizam

Alkoholizam izaziva veliki broj bolesti koje mogu da budu veoma opasne po život. Alkohol je veliki neprijatelj organizma, naročito ukoliko se konzumira svakodnevno i u većim količinama. Teške bolesti koje izaziva alkoholizam su brojne i zavise ne samo od alkohola, već i od toga koliko neko pije, genetike, pola i telesne mase.

Veliki broj istraživanja i ispitivanja doveli su do zaključka da osobe koje konzumiraju alkohol veoma često oboljevaju od raznih bolesti. Alkohol utiče na kompletan organizam, kako na mozak, tako i na gotovo sve druge organe u telu. Istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola veoma negativno utiče na ljude, kao i da je često uzrok smrti.

Kako nastaju teške bolesti koje izaziva alkoholizam

Prilikom konzumacije alkohola događaju se brojne promene u telu. Sve što čovek radi ili ne radi ostavlja traga na telu koje je veoma krhko i potrebna mu je nega. Alkohol je vrsta otrova i ukoliko se u neumerenim količinama unosi u organizam, doći će do trovanja.

Kada osoba popije više alkohola nego što telo može da metabolizuje, višak se nakuplja u krvotoku. Radom srca, alkohol se cirkuliše kroz krvotok i prenosi po celom telu, što dovodi do brojnih promena.

U retkim slučajevima, ali i jedno pijanstvo može da rezultira brojnim telesnim oštećenjima ili smrću. Vremenom, prekomerno konzumiranje alkohola dovodi do brojnih hroničnih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Alkoholizam je čak na petom mestu uzroka smrti u Evropi. Prema rezultatima statističkih istraživanja nekoliko stotina hiljada Evropljana svakodnevno konzumira alkohol, naročito u popodnevnim časovima. Reč je o latentnim alkoholičarima koji još uvek nisu razvili zavisnost, ali imaju naviku konzumacije alkoholnih pica u cilju relaksacije posle napornog dana. Na duži vremenski period, ovakva navika stvara brojne teške bolesti, kao i bolest zavisnosti.

Definicija alkoholizma jeste konzumacija osam alkoholnih pića za žene i 15 za muškarce. Trudnice ne bi smele da konzumiaju alkohol dok su u drugom stanju ili dok doje.

Teške bolesti koje izaziva alkoholizamU velikom broju slučajeva, alkoholizam se dovodi u vezu sa nasiljem. Takođe, ukoliko osoba počne sa konzumacijom alkohola pre 15. godine, šanse su mnogo veće da će u budućnosti postati zavistan od alkohola.

Teške bolesti koje izaziva alkoholizam

Jetra je organ koji je najviše izložen štetnom uticaju alkohola. On se metaboliše u njoj, menja svoj sastav i postaje izuzetno toksična i kancerogena supstanca. Telo metabolizuje alkohol u acetaldehid koji deluje izuzetno negativno na organizam. Masna jetra je, takođe, uzrok alkohola, a dugotrajna konzumacija alkohola izaziva upalu i alkoholni hepatitis. Najteže oboljenje jetre do kog dovodi alkoholizam jeste ciroza.

Pankreatitis jeste izuzetno bolna upala pankreasa koja zahteva hospitalizaciju i lečenje. Čak 70 procenata obolelih od ove bolesti, redovno i prekomerno konzumiraju alkohol.

Kancer – česta konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja različitih karcinoma. Najčešći su karcinom usta, jednjaka, grkljana, želuca, jetre, rektuma i dojke.

Imuno poremećaj je veoma česta pojava kod osoba koje konzumiraju alkohol koji slabi imunitet i dovodi do upale pluća, tuberkuloze ili HIV infekcije. Alkoholna pića dovode do promene u crvenim i belim krvnim ćelijama, ali i u trombocitima.

Konzumacija alkohola uzrokuje zamagljen vid, propadanje memorije, otežava hod i govor. Svi ovi simptomi jesu posledica konzumacije alkohola i njegovog uticaja na mozak. Alkoholizam ugrožava kongnitivne funkcije ljudi. Alkohol je depresant i otežava obradu informacija kao i rešavanje jednostavnih problema. Oštećenje mozga je neminovno.

Učestala konzumacija alkohola tokom mladosti veoma negativno utiče na zdravlje kostiju, pa vremenom javljaju se simptomi osteoporoze. Ovakvo stanje dovodi do povećanog rizika od fraktura. Alkohol otežava proizvodnju kalcijuma i vitamina D, kao i kortizola, a tada dolazi do slabljenja koštane strukture.

Teške bolesti koje izaziva alkoholizamSrčani problemi su, takođe, česta pojava kod alkoholičara. Povećan krvni pritisak i suženje krvnih sudova negativno utiču na rad srčanog mišića. Angina je jedna od bolesti koje se često javljaju, kao i moždani udar.

Prevencija alkoholizma i lečenje

Kako bi se stalo na put alkoholizmu neophodna je edukacija o štetnosti alkoholnih pića. Zakonom je zabranjena konzumacija alkohola maloletnim osobama, što je jedna od glavnih mera koje je uvela država u znak prevencije.

Lečenje alkoholizma je obavezno i mora se sprovoditi u kliničkim uslovima pod neprestanim nadzorom lekara. Takozvano skidanje sa alkohola je veoma opasno jer postoji mogućnost pojave delirijum tremensa, odnosno alkoholičarskog ludila.

U klinici za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev lečenje od alkoholizma sprovodi internacionalni tim lekara koji su vrhusnki medicinski radnici u ovoj oblasti.

Kontaktirajte nas još danas i zakažite dijagnostiku u našoj klinici. Nakon utvrđivanja stanja pacijenta, naši lekari će pripisati terapiju kreiranu za pacijenta i prilagođenu njegovim potrebama.

Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *