Lečenje alkoholizma

Uzimajući u obzir specifičnost bolesti zavisnosti, sklonost recidiviranju, često slabu motivaciju i saradnju od strane pacijenta, lečenje treba da bude maksimalno efikasno, kompleksno, s dugom fazom održavanja rezultata.

Najbolje se u lečenje alkoholizma možete uputiti kroz iskustva naših pacijenata, a ukoliko želite možete popuniti i naš upitnik vezan za odvikavanje od alkohola.

Običan kurs lečenja zavisnosti od alkohola u našoj specijalnoj bolnici izgleda približno ovako: fizički (razvoj apstinencijalnog sindroma od kokaina)

PRVA FAZA LEČENJA OD ALKOHOLIZMA JE DIJAGNOSTIKA

Dijagnostika je procena fizičkog zdravlja pacijenta (podrazumeva analize krvi, EKG, specijalističke preglede). Cilj je da se otkriju posledice upotrebe alkohola i da se regenerišu organi koji su stradali.

U ovoj fazi sprovodi se psihodijagnostika – testiranje:

 • nivoa želje za alkoholom
 • stepena nervoze, depresije, poremećaja spavanja;
 • procena kritičnosti prema svom stanju, motivacije, promene ličnosti pacijenta;
 • procena stepena očuvanosti pamćenja, inteligencije, voljnih mehanizama pacijenta

Dobijene informacije imaju veliki značaj u obrazovanju ispravnog programa lečenja.

lečenje alkoholizma

DRUGA FAZA U ODVIKAVANJU OD ALKOHOLA DETOKSIKACIJA

Detoksikacija od alkohola predstavlja čišćenje organizma od alkohola i njegovih toksičnih ostataka, otklanjanje neprijatnih i opasnih simptoma apstinencijalnog sindroma. Nakon višednevnog pijanstva postoji rizik od razvoja epileptičnog napada ili alkoholnog delirijuma. Zbog toga detoksikacija od alkohola je važan momenat, to nisu samo infuzije, vitamini, hepatoprotektori, aminokiseline, već i kompleks preparata koji štiti mozak, normalizuje rad srca, jetre, bubrega, perifernog nervnog sistema.

Najčešća oboljenja koja su povezana s alkoholom su:

 • polineuropatija
 • hipertenzija
 • hepatoza
 • hepatitis
 • stenokardija
 • pankreatitis
 • dijabetes
 • encefalopatija

Proces detoksikacije traje od jedan do dva dana u lakšim slučajevima i od pet do sedam dana kod težih opijanja.

TREĆA FAZA LEČENJE ŽELJE ZA ALKOHOLOM, STABILIZACIJA PSIHE

Nakon što prođe apstinencijalni sindrom i pacijent počne da se bolje oseća, nažalost zavisnost od alkohola ne prolazi. Nastupa najvažnija faza lečenja – faza u kojoj se formira negativan odnos prema alkoholu, ruši se njegova privlačnost. Razradili smo ceo niz metoda koje omogućavaju da pacijent ne trpi nedostatak, lišavanje od alkohola, već da se oseća prijatno dok je trezan. Pored razgovora i tableta savremena medicina ima mnogo efikasnije načine. To je averzivna terapija koja formira odvratnost prema alkoholu na podsvesnom nivou, N.E.T. terapija koja otklanja disbalans hormona zadovoljstva koji je izazvao alkohol.

Informaciona terapija, audio-vizuelna stimulacija i hipnoza koje oporavljaju ličnost pacijenta, formiraju zdrav sistem vrednosti od pogubne navike. Nakon što se psihičko stanje pacijenta stabilizuje, smanjuje se želja za alkoholom, normalizuje se raspoloženje, spavanje, pamćenje. U proces psihokorekcije uključuju se različite vrste psihoterapije – individualna, grupna, porodična. Edukacija, transakciona analiza, simbol drama, terapija ponašanja – za svakog pacijenta ponaosob odabire se metoda koja mu najviše odgovara. U ovoj fazi aktivno se angažuju i bliski članovi porodice.

lecenje zelje za alkoholom

LEČENJE ZAVISNOSTI OD KOKAINA NA KLINICI DR VOROBJEV

Blokada protiv alkohola je važna komponenta koja obezbeđuje sigurnost rezultata lečenja. Pomoću medicinskih preparata obrazuje se moćna reakcija netrpeljivosti prema alkoholu. Upotreba i najmanjih količina piva ili vina praćena je burnim posledicama po organizam. Upotreba alkohola postaje nemoguća. Farmakološka zabrana alkohola po pravilu traje godinu dana.

PETA FAZA OČUVANJA REZULTATA NAKON TERAPIJE ODVIKAVANJA OD ALKOHOLIZMA

Jedna od najbitnijih faza u totalnom izlečenju zavisnika je faza očuvanja rezultataKlinika Dr. Vorobjev je najmanje godinu dana u kontaktu s pacijentom i njegovom porodicom. Poštovanje pravila ambulantnog lečenja i praćenje plana aktivnosti, obrazovanje novog načina života, uzimanje podržavajuće medikamentozne terapije, dolasci na kontrole pomažu pacijentu da se sigurno i udobno oseća tokom trezvenosti i obezbeđuju visok procenat uspešnosti lečenja.

Saznajte više informacija o našim tretmanima lečenja zavisnosti od alkohola.

Ako imate bilo kakva pitanja vezana za tretman ili želite da saznate koja cena lečenja alkoholizma, slobodno nas kontaktirajte!