Bolnica za lecenje bolesti zavisnosti

MEFEDRON

Kokain za siromašne, kristalius, so za kupanje, legal hugh, designer drug, djubrivo, dron, mjau – narkotik koji u sebi sadrži efekte psihostimulansa amfetamina i halucinogena katinona.

Sintetisan 1928. godine, zaboravljen dugo vremena, da bi se početkom 2000.godine vratio u Veliku Britaniju na rejv žurkama. Oko 10 godina njegova prodaja nije bila zakonski ograničena.

Za to vreme prikupljene su informacije o posledicama upotrebe mefedrona, sposobnosti da stvori zavisnosti. Posle niza smrtonosnih ishoda, zabranjen je praktično u svim evropskim zemljama, u Rusiji je zabranjen u leto 2010. godine.

Centar za proizvodnju se trenutno nalazi u Kini. Pod plaštom raznih sredstava za kućnu hemiju prodaje se i dostavlja praktično u sve delove sveta.

Mefedron

OPIS ZAVISNOSTI

Korisnici mefedrona ga uzimaju intranazalno, intravenski. Posle prijema se razvija euforija i uzbuđenje karakteristično za psihostimulanse. Javlja se osećaj bezgranične energije, potreba za kretanjem, aktivnosti, druženjem, seksualnim kontaktom. Efekti su praćeni simptomima stimulacije adrenergičkih struktura u organizmu – hipertenzija, tahikardija, midriaza, hlađenje ekstremiteta. Na samom početku uzimanja mefedrona, prijatno stanje traje oko 2 sata.

Kada euforija počne da slabi, javlja se veoma izražena želja da se efekat ponovi. Po rečima većine korisnika, kada imaju veću količinu praška, oni ne mogu da se zaustave. Zbog izražene psihološke primamljivosti, dostupnosti, niske cene, mnogi korisnici su prelazili na dvodnevne i trodnevne maratone praktično neprekidnog uzimanja mefedrona. Upravo ovde su i utvrđene njegove jake negativne posledice.

Za dve nedelje čovek obično izgubi do 15kg na težini, mnogi uzimaju kredite, ulaze u dugove, praktično je nemoguće zaustaviti se. Do toga dolazi tek u slučaju potpune iscrpljenosti i odsustva finansija. Veoma utiče na spoljašnji izgled, drhtanje ruku, sumanut pogled, raširene zenice, tikove, preznojavanje, opadanje kose. Ozbiljne posledice na psihu- paranoja, bunilo, osećaj praćenja, strah, psihoze, oštećenje sluha, vida.

Zavisnost od spajsa

Evo kako posledice opisuje supruga jednog pacijenta:

Moj bivši muž je 14 godina bio na opijatima. U poređenju sa zavisnošću od mefedrona, to je bila sreća… Paranoja, bolesna ljubomora, svuda je video nepostojeće ljubavnike, agresija. Hitna pomoć nije htela da ga vodi zato što je narkoman, a narkomani se kod nas prinudno ne leče… Juče je na silu oteo dvogodišnju ćerku i prodao je za 30 000 rubalja.

Fizičke posledice Psihičke posledice
Izražene glavobolje na koje ne deluje terapija običnim lekovima protiv bolova. Bolovi u grudima, grlu, nosu Razvoj depresije koja se ispoljava kao odsustvo želje da se kreće, da bilo šta radi, odsustvo apetita
Mučnina Psihoze, paranoja, halucinacije
Škrgutanje zubima(bruksizam) Izražena uznemirenost, napadi panike
Mioklonije, trizmusi, nistagmusi, tremor Jaka želja da se ponovo uzme “mef”
Opadanje kose, anoreksija Dugotrajna i iscrpljujuća nesanica
Kardiovaskularni problemi- hipertenzija, tahikardija. Aritmija, poremećaj cirkulacije, rizik od iznenadne smrti. Narušena koncentracija, pogoršanje kratkotrajnog pamćenja
Izliv tečnosti iz krvnih sudova u pleuralnu i abdominalnu šupljinu sa razvojem opasnih pleuritisa i peritonitisa.
Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *