Lečenje od kocke

LEČENJE BOLESTI ZAVISNOSTI OD KOCKE

Lečenje patološkog kockanja predstavlja složen proces, u kom je neophodno učešće samog pacijenta, članova njegove porodice i medicinskih stručnjaka. Danas ne postoji nijedna metoda koja bi 100% garantovala izlečenje. Poznato je da su rezultati lečenja igromanije slabiji od rezultata lečenja hemijskih zavisnosti (narkomanijaalkoholizam). To se objašnjava nemogućnošću dobijanja farmakološke blokade protiv recidiva. Nemoguće je pomoću vakcine ili implanta zabraniti kockaru da posećuje kazino, da uzima karte u ruke ili da igra internet-poker.

Osnovni cilj lečenja je da se otkloni manijakalna potreba da se bude u stanju kockarskog transa, da se vrati kontrola nad svojim emocijama i ponašanjem, da se stabilizuje psihičko stanje, normalizuje spavanje, otkloni nervoza, razdražljivost, promene raspoloženja.

NA KOJI NAČIN SE TO MOŽE POSTIĆI? KOJE METODE SU EFIKASNE?

INFORMACIONA TERAPIJA

lečenje od kocke informaciona terapija

Kombinacija medikamenata, aparata i informacija koje otklanjaju opsesivne misli, opsednutost, planiranje kockanja. Pacijent se pod dejstvom medikamenata nalazi u stanju sna (u stanju sna mozak bolje prihvata informacije, savlađuju se: cenzura svesti, patološke granice tipa “ja to znam, to su gluposti itd.” pomoću aparata – specijalnih naočara, koje šalju kodirane video-signale, i slušalica, preko kojih se šalju zvučni signali, a kompjuter prenosi informacije. Same informacije podeljene su na kratke, upadljive slike koje se na nivou podsvesti brzo formiraju: nove asocijacije o pogubnosti, odvratnosti prema kockanju, negativan odnos prema atmosferi u kazinu, kockarskim ritualima. U osnovi metode nalaze se osnove učenja o višoj nervnoj aktivnosti, refleksima, mehanizmima potkrepljivanja, artificijalne veze (artificial neural network), neurolingvističko programiranje – o ovome možete pročitati ovde:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Veštačka_neuronska_mreža

Nakon intenzivnog informacionog uticaja smanjuje se intenzitet želje za kockanjem, opsesija. Pacijenti govore: “kockanje mi ne pada na pamet”, “mogu da se koncentrišem na nešto što nije u vezi sa kockanjem”, “pojavljuje se ravnodušnost prema kockanju, mozak se odmara”, “briše se sećanje na kockarske brige”, “zaboravljam taj zanos” itd.

MENTALNA BLOKADA

Nedostatak naših prirodnih hormona zadovoljstva, njihovo trošenje u ogromnim količinama tokom kockanja na kraju dovode do situacije kada osobi više nije važan rezultat kockanja u obliku dobitka, već sam proces kockanja. Važna je stalna borba, trka, takmičenje. Čak i u trenucima uzbuđenja, dobitka, pobede osoba već zna da će sutra ili prekosutra ponovo otpočeti ovu trku. Narkoman ne može da uzme neku određenu dozu narkotika i da se smiri, on stalno teži da bude pod dejstvom droge. Isto tako i kockar ne može da se zadovolji osvajanjem neke određene svote novca. Njemu je potrebno da stalno “podbada” svoje endorfine, da bude u stanju borbe, kockarskog transa. N.E.T. metoda za normalizaciju balansa endorfina i otklanjanje želje za kockanjem ili narkoticima pokazala se kao veoma perspektivna.

Pomoću aparata Transair uspostavlja se balans endorfina, a to se postiže tako što nestaje razdražljivost, misli su se razbistrile, stabilizuje se raspoloženje, smanjuje se potreba za lekovima. Terapija se aktivno koristi za lečenje zavisnosti u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Izraelu.

TERAPIJA USMERENA NA STABILIZACIJU ENDORFINSKOG SISTEMA

TRADICIONALNE METODE U OBLIKU

psihoterapija

REZULTATI LEČENJA OD KOCKE

Program lečenja se individualno odabira nakon konsultacije s doktorom i psihološke dijagnostike. Nakon završetka lečenja pacijent piše svoju procenu o tome kako je prošlo lečenje, koji simptomi su prošli, šta je još ostalo od bolesti, koliko je siguran u sebe, koji su mu planovi za budućnost. Rezultat se objektivno procenjuje pomoću psihometrijskih skala, testova. Nakon ispisa iz bolnice rezultati se učvršćuju pomoću terapije za očuvanje rezultata i redovnih kontrola.