Za roditelje i rođake

Prilično je čest problem da osoba ne želi da prizna zavisnost i da se nekom obrati za pomoć

Na početku treba istaći jednu jako bitnu stvar za roditelje/rođake, a to je da ponekad prođe nekoliko godina u pokušajima da se osoba nagovori na lečenje. Za to vreme bolest progresira, nastavljaju se svađe s porodicom, gube se automobili, deca pate, gubi se posao i poštovanje od strane bližnjih. Pacijenti se uvek kolebaju. Nakon što se dogodi nešto neprijatno što je povezano s psihoaktivnom supstancom, oni iskreno obećavaju i sebi, i rodbini da je to bio poslednji put i da se tako nešto više neće ponoviti. Međutim, kroz neko vreme, kada se situacija stabilizuje, pojavljuje se lažna, obmanjujuća fantazija da će on sad pomalo uzimati psihoaktivnu supstancu, da će sve kontrolisati i da se ništa strašno od jednog uzimanja ne može dogoditi. I nakon prvog uzimanja ciklus kreće iz početka.

Zavisnici su iskusni manipulatori. Često za svoje probleme okrivljuju svoje bližnje. Trudeći se da kod njih izazove osećaj krivice, pacijent govori da uzima psihoaktivnu supstancu zbog toga što ga niko ne razume, ne voli i sl. Priseća se situacija kada su ga uvredili. Na taj način on izbegava da rodbina preduzme odlučujuće korake.

Važno je zapamtiti da ne radeći nista i čekajuci da sam pacijent zatraži pomoć, porodica samo produžava agoniju i potpomaže da situacija ostane onakva kakva jeste.

Potrebno je pod obavezno pokazati da vi niste spremni da se pomirite s tim i da po stoti put slušate njegova obećanja.

za roditelje rođake
  • Ozbiljno porazgovarajte i saopštite mu svoje namere. Pozovite na taj razgovor njegove roditelje i one rođake koji za njega predstavljaju autoritet.
  • Ukoliko je on finansijski zavistan od vas – prestanite da ga finansirate.
  • Ukoliko živite zajedno – uzmite decu i s njima idite kod roditelja sve dok se on ne saglasi na lečenje.
  • Prestanite da rešavate njegove probleme – da mu otvarate bolovanje radi opravdanja na poslu, da ga pravdate pred poznanicima, policijom, da plaćate njegove dugove.
  • U slučaju neuspešnih pokušaja, obratite se organima za socijalnu zaštitu, sudu. – – Razmotrite s njima pitanja prinudnog lečenja.
  • Ukoliko ništa ne pomaže, razvedite se, spasite decu i živite normalnim životom.

Na žalost, ako se vaša porodica susrela sa takvim problemom, ne smete gubiti vreme, ne smete se tešiti lažnim nadama, jer ako čovek nije spreman da promeni svoj život, on predstavlja opasnost i za ostale članove porodice. Zato morate delovati odlučno i brzo. Ukoliko želite možete popuniti upitnik i prijaviti sebe ili nekog do koga vam je stalo, a ko se bori sa ovom podmuklom bolešću na lečenje.