zasto-je-vazno-lecenje-psihicke-zavisnosti-2

Zavisnost, ili adikcija, jeste stanje uma. Lečenje je uglavnom neophodno u kliničkim uslovima. Lečenje psihičke zavisnosti možda je važnije i zahtevnije od lečenja same adikcije na određenu supstancu.

Ukoliko ste se nekad zapitali zašto je važno lečenje psihičke zavisnosti, odgovor je da postoji mnogo razloga.

Fizička zavisnost

Prilikom dugotrajne konzumacije psihoaktivne supstance, ili bilo koje druge koja izaziva zavisnost, neminovno je da se pojavi stanje adikcije.

Ono se javlja kada se određeni vremenski period ponavlja konzumacija droge, alkohola ili određene radnje. Takođe, razlika između navike i zavisnosti jeste u tome što je naviku moguće kontrolisati, dok adikciju nije. Makar je nije lako kontrolisati. U tome je potrebna pomoć stručnjaka.

zasto-je-vazno-lecenje-psihicke-zavisnosti-3Isto tako, treba praviti razliku između zavisnosti i zloupotrebe. Zloupotreba jeste nepravilno ili nesavetovano korišćenje određenih supstanci.

Fizička zavisnost, najjednostavnije objašnjeno, jeste neprekidno konzumiranje supstanci koje izazivaju zavisnost. Vremenom, organizam dođe u fazu kada više ne može da funkcioniše bez njih.

Fizička zavisnost može da se razvije na bilo koji stimulans. Na lekove koje je doktor pripisao, alkohol, ili heroin. Što je veća doza koja se uzima, to će negativni efekti biti gori. Kada telo postane tolerantno na opijat, neohodno je unošenje sve više supstance na koju je osoba razvila zavisnost.

Psihička zavisnost i lečenje psihičke zavisnosti

Sama reč „psihička“ zavisnost, odnosi se na osećanja. Kada govorimo o psihičkoj zavisnosti, podrazumeva se da je osoba postala mentalno zavisna od supstance ili ponašanja.

Kada je razvijena psihička zavisnost, to znači da postoji emocionalna ili mentalna privrženost supstanci. U skladu sa tim, zavisnik oseća snažnu potrebu za stimulansom na koji je razvio adikciju.

Ukoliko osoba pokuša da se rehabilituje samostalno, a razvila je psihičku zavisnost, imaće izuzetno velike probleme i neželjene efekte. Simptomi koje će zavisnik osećati u tom momentu su brojni i izuzetno nezgodni.

zasto-je-vazno-lecenje-psihicke-zavisnosti-4Otežano disanje, ubrzan rad srca, prekomerno znojenje, tremor, mučnina, težina u grudima, samo su neki od brojnih simptoma.

Učestale su i glavobolje, anksioznost, nestabilnost, kao i nemogućnost da se osoba skoncentriše, socijalna izolacija. Depresija je nekad toliko jaka, da zavisnik pomišlja čak i na najgore, a to je da oduzme sebi život.

Lečenje psihičke zavisnosti

Veoma je jednostavno primetiti da li zavisnik ima psihičku adikciju. Ukoliko je u fazi poricanja zavisnosti, gubi apetit, oseća nemir, često menja raspoloženje, velika je verovatnoća da ima problem.

Činjenica je da je lečenje psihičke zavisnosti mnogo složenije i teže od lečenja fizičke zavisnosti.

Metod koji se primenjuje prilikom lečenja, umnogome zavisi od vrste zavisnosti koja je razvijena.

Lečenje psihičke zavisnosti podrazumeva lečenje posebnog stanja svesti koje čini želja i potreba da se osete efekti supstance.

Lečenje psihičke zavisnosti podrazumeva, najčešće, razgovor sa psihoterapeutom. Takođe, izuzetno je važno utvrditi razlog zbog kojeg je zavisnik započeo konzumaciju štetne supstance. Najpre treba delovati na rešenje izvornog problema, a potom na psihičku zavisnost.

Lečenje psihičke zavisnosti je šansa za nov početak

Lečenje psihičke zavinosti može da stvori novog čoveka, da učini da progleda. Nov stav može da mu omogući i nov život.

U klinici Dr. Vorobjev vrhunski stručnjaci i eksperti nude svoju pomoć i neprestanu podršku u lečenju psihičke zavisnosti.

Opsesija kod osoba sa psihičkom zavisnosti od narkotika potpuno obuzima osobu. Čini da zavisnik ne može da funkcioniše bez konzumiranja opijata.

Psihička zavisnost od alkohola manifestuje se kao snažna potreba i žudnja da se konzumira alkohol. Zbog postizanja zadovoljstva ili kao način izbegavanja problema.

Lečenje psihičke zavisnosti kod zavisnika od kocke podrazumeva duži vremenski period i puno strpljenja.

zasto-je-vazno-lecenje-psihicke-zavisnosti-1Psihička zavisnost od interneta ili igrica prvenstveno pogađa omladinu, ali nije ograničena samo na ovu starosnu grupu.

U klinici Dr. Vorobjev, lečenje psihičke zavisnosti može da se sprovodi ambulantno, delimično stacionirano ili u klinici. Kada su bolesti zavisnosti u pitanju, uvek je uključen multidisciplinarni pristup i stručnjaci različitih profila.

Kontaktirajte nas već danas i promenite život! Mi ćemo vam pomoći da postanete najbolja verzija sebe.

Categories : Bolesti zavisnosti

1 thought on “Zašto je važno lečenje psihičke zavisnosti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *