Simptomi i stadijumi

STADIJUMI ZAVISNOSTI POČETNI STADIJUM STADIJUM ZAVISNOSTI OD NARKOTIKA

Početni stadijum zavisnosti od narkotika karakteriše gubitak kontrole nad upotrebom supstance. Čovek teži da sve češće i jače oseti opijenost. Opijenost je glavni cilj, jer sve manji značaj ima društvo, mesto, atmosfera gde se uzimaju narkotici ili alkohol. Bez obzira na to što bližnji zapažaju promene, sam zavisnik uporno negira negativne efekte upotrebe supstance, nekritičan je prema svom stanju, nije sposoban da na odgovarajući način proceni situaciju, ulazi u konflikte s drugima. Ovo govori o formiranju psihičke želje za narkoticima/alkoholom.

SREDNJI STADIJUM STADIJUM ZAVISNOSTI OD NARKOTIKA

U srednjem stadijumu upotreba supstance postaje redovna. Za dobijanje željenog rezultata potrebne su sve veće doze (rast tolerancije). Pri odsustvu supstance (alkoholheroinbenzodiazepini ) razvijaju se neprijatna, ponekad mučna i opasna fizička ispoljavanja apstinencijalnog sindroma (krize).

Kod zloupotrebe psihostimulatora, marihuane, halucinogena preovlađuju psihičke tegobe:

U ovoj fazi osoba vidi i negativnu stranu narkotizacije – probleme sa zdravljem, psihom, neslogu u porodici, gubitak posla. Najčešće se u ovoj fazi zavisnici obraćaju za pomoć.

Srednji stadijum zavisnosti od narkotika

ZAVRŠNI STADIJUM STADIJUM ZAVISNOSTI OD NARKOTIKA

Zavrsni stadijum zavisnosti od narkotika

Završni stadijum zavisnosti od narkotika prate nepovratne promene u organizmu. Posledice upotrebe narkotika ili alkohola dovode do senilnosti, raspada ličnosti, demencije, smrti.

Da li postoji mogućnost izbaviti se iz tog začaranog kruga?

Svakako. Savremene metode lečenja nisu obični razgovori na temu da narkotici predstavljaju zlo. Osim razgovora i tableta, kao što je to bilo ranije, pojavile su se metode koje stabilizuju psihičke procese, efikasno snižavaju opsesivnu želju za narkoticima, blokatori koje čine nemogućim uzimanje narkotika. Faza stabilizacije treba da traje najmanje 12 meseci, članovi porodice treba da učestvuju u lečenju, važna je i resocijalizacija. Savremeni protokoli lečenja daju uspešnost u lečenju do 87%.

Naša klinika za lečenje zavisnosti ima filijale u Rusiji, Srbiji, Meksiku. Tokom 18 godina pomogli smo ljudima iz različitih zemalja da savladaju probleme s narkoticima, alkoholomkockanjem.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.