lečenje zavisnosti od benzodiazepina lečenje zavisnosti dr vorobjev 5

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina je neophodno u slučaju razvijene zavisnosti od ove vrste lekova. Benzodiazepini predstavljaju podgrupu anksiolitika, koji se koriste za lečenje anksioznih poremećaja. Psihoaktivni lekovi, u koje spadaju i benzodiazepini, utiču na funkcije centralnog nervnog sistema. Pri njihovom korišćenju, menjaju se svest, raspoloženje i percepcija stvarnosti, a time i ponašanje.

Ovi medikamenti se međusobno razlikuju po jačini, odnosno po trenutku početka dejstva i dužini njegovog trajanja. Stoga se neki od njih koriste jedanput u toku dana, dok se drugi piju više puta dnevno kako bi bilo postignuto željeno dejstvo.

Kontraindikacije benzodiazepina

U borbi sa različitim psihičkim poremećajima i stanjima povećane napetosti, anksiolitički lekovi se propisuju kako bi se otklonila ili ublažila patološka i druga neprijatna stanja. U ovu grupu sedativnih lekova spadaju diazepam, lorazem, bromazepam i drugi medikamenti koji potpadaju pod navedene tri podgrupe.

Ako se koriste prema uputstvu psihijatra, ovi lekovi imaju pozitivno dejstvo i doprinose zdravstvenom boljitku pacijenta. Međutim, njihova zloupotreba može dovesti do ozbiljnih posledica, kao što je zavisnost, odnosno tabletomanija.

lečenje zavisnosti od benzodiazepina lečenje zavisnosti dr vorobjev 6

Zavisnost najčešće nastaje u trenutku kada organizam razvije toleranciju na ove medikamente. To znači da uobičajene doze više ne postižu onaj umirujući efekat koje su dotad imale. Kako bi opet bio u zadovoljavajućem psihičkom stanju, pacijent povećava količinu lekova koje uzima. Adikcija dostiže vrhunac kada korisnik više ne može da izdrži bez tableta, odnosno kada ih uzima na svoju ruku i bez reda, uveliko prevazilazeći propisanu dozu. Tada se uobičajeno javljaju i apstinencijalni simptomi, poput uznemirenosti, nesanice, bolova u mišićima i dr.

Uzimanje prekomerne količine lekova iz grupe benzodiazepina može uzrokovati pospanost, odnosno dugotrajno spavanje. Amnezija, konfuzija i redukovana koordinacija pokreta takođe mogu biti posledice unošenja veće doze od propisane. Ovi simptomi se smatraju kontraindikovanim za upravljanje motornim vozilima ili određenim mašinama. Zato se pacijenti upozoravaju da izbegavaju vršenje ovih radnji dok piju terapiju benzodiazepinima.

Zloupotreba anksiolitičkih lekova

Benzodiazepini se ne smeju uzimati na svoju ruku, već isključivo po uputima psihijatra. Najveći problem nastaje ako se psihotropni lekovi zloupotrebljavaju, odnosno ako se koriste u kombinaciji sa alkoholom ili narkoticima. Ukoliko se nekontrolisano upotrebljavaju, benzodiazepini dovode do blokade disanja, komatoznog stanja smrtnog ishoda.

Neodgovorno ponašanje tipično je za mlađu populaciju, koja lek za smirenje može kradom uzeti od nekog člana porodice. Međutim, bolnička evidencija beleži i brojne slučajeve predoziranja ili nedozvoljene kombinacije psihoaktivnih lekova od strane starijih ljudi. U želji da ublaže tegobe koje osećaju, najčešće nesvesni rizika koji preuzimaju, mnogi posežu za dodatnim stimulusom i „utehom“.

lečenje zavisnosti od benzodiazepina lečenje zavisnosti dr vorobjev 2

Međutim, neki ljudi svesno prekoračuju propisanu dozu lekova za smirenje. Ponekad anksiolitike namerno kombinuju sa alkoholom ne bi li sebi okončali život i time zauvek prekinuli mučno stanje u kom se nalaze.

Nažalost, nedostatak adekvatne psihološke podrške i neupućenost u metode lečenja bolesti zavisnosti dovode do tragičnog kraja.

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina, kao i bilo koje drugo lečenje bolesti zavisnosti, veoma je rizično sprovoditi u kućnim uslovima. Odvikavanje od bilo koje adiktivne supstance neophodno je obavljati u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi, pod budnim okom lekara specijalista.

lečenje zavisnosti od benzodiazepina lečenje zavisnosti dr vorobjev 1

Na klinici Dr Vorobjev, više od 20 godina uspešno se sprovodi lečenje adikcije od psihoaktivnih supstanci. Čišćenje organizma od tableta sprovodi se po inovativnim i proverenim medicinskim metodama. Od uspostavljanja dijagnoze, preko detoksikacije organizma, do lečenja psihičke zavisnosti i očuvanja rezultata − mi smo neprestano uz svoje pacijente.

Dijagnostika bolesti zavisnosti prvi je korak u njenom lečenju. Adekvatnim dijagnostičkim testovima, utvrđuje se oblik i stepen adikcije. Detoksikacija organizma predstavlja sledeći korak u lečenju i ona je na našoj klinici potpuno bezbolna. Psihoterapijom i drugim pouzdanim metodama pristupa se lečenju.

Ne odstupajući od primarnih principa lečenja, program se adaptira prema psihofizičkom stanju i potrebama svakog pacijenta. Individualan pristup motivisan je našim osnovnim postulatom − dobrobiti pacijenta. Rezultati koje neprestano postižemo najbolji su pokazatelj naše kompetentnosti i posvećenosti.

Uz pomoć našeg stručnog tima, u svetu nagrađivanog za postignuća na polju lečenja bolesti zavisnosti, zauvek ćete se rešiti adikcije od benzodiazepina. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, strahova i nedoumica u vezi sa bolestima zavisnosti, možete nam se obratiti u bilo koje doba.

Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *