zavisnost od amfetamina Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 1

Zavisnost od amfetamina i zloupotreba ovog stimulansa predstavlja jedan od najvećih problema savremenog sveta.

Amfetamin, kao psihoaktivna supstanca, svrstava se u kategoriju stimulansa. Kada se unesu u organizam, amfetamini aktiviraju sistem nagrađivanja u mozgu. Ove psihoaktivne supstance, zapravo, stimulišu rad CNS-a (centralnog nervnog sistema), što uzrokuje da mozak proizvodi veću količinu neurotransmitera dopamina. Povećani nivo dopamina, posledično, kod konzumenta stvara osećaj euforije, blagostanja, pojačane energije i budnosti.

Međutim, uprkos ovim inicijalnim osećajima, zloupotreba amfetamina uzrokuje brz „pad“ svih navedenih efekata, uzrokujući osećaj razdražljivosti i iscrpljenosti kod zavisnika. Organizam, naime, vrlo brzo razvija toleranciju na amfetamine, zbog čega su zavisniku potrebne nove (i povećane) doze, kako bi postigao početne željene efekte ovog stimulansa. Strah od pihičkog pada i neprijatnih simptoma apstinencijalne krize, zavisnika od amfetamina „tera“ da uzima još veću količinu ovog stimulansa. I to uprkos svim negativnim zdravstvenim posledicama koje amfetamini uzrokuju.

Uporedo sa tolerancijom, dolazi do nastanka psihičke i fizičke zavisnosti od amfetamina. Bitno je reći da se zavisnost od amfetamina apsolutno može izlečiti na bezbolan način.

Šta uzrokuje zavisnost od amfetamina?

U najvećem broju slučajeva, amfetamini se zloupotrebljavaju zbog njihove sposobnosti da suzbiju apetit i umanje znake umora. Štaviše, mnogi ljudi koji uzimaju amfetamine kako bi ostali budni ili smršali, vrlo brzo ulaze u začarani krug upotrebe i zloupotrebe amfetamina. Zajedno sa zloupotrebom dolazi do nastanka zavisnosti od ove psihoaktvine supstance. Postoji više uzroka ove zavisnosti, odnosno faktora rizika za nastanak zavisnosti od amfetamina.

zavisnost od amfetamina Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 2

Pre svega, to su genetski faktori. Ukoliko neko od roditelja ima problema sa upotrebom amfetamina, velika je verovatnoića da će i konzument naslediti osetljivost na razvoj istog poremećaja. Nasleđeni temperamnet, karakter i tip ličnosti takođe mogu biti predispozicije za razvoj zavisnosti od amfetamina. Pojedini društveni faktori mogu uticati na razvoj zavisnosti od ovog stimulansa. Tu se prevashodno podrazumeva želja za što bržim gubitkom kilaže (zbog nerealnih idealno-tipskih standarda lepote današnjice).

Smanjenje ili eliminacija socijalne anksioznosti takođe može uzrokovati korišćenje amfetamina i, posledično, zavisnost od ove psihoaktivne supstance. Takođe, nemogućnost suočavanja sa raznim stresnim situacijama može biti okidač za uzimanje i zloupotrebu amfetamina. Zbog brzog tempa života, mnogi zaposleni, kako bi povećali energiju, fokusiranost, pažnju i budnost pri obavljanju radnih zadataka, mogu zloupotrebljavati amfetamine.

Kako prepoznati zavisnika od amfetamina?

Amfetamini su vrsta sintetičke droge. Ova psihoaktivna supstanca može se uzimati na raznorazne načine: oralno, nakon što se usitne ili intravenozno, nakon što se razblaže. Kada se amfetamin unosi ubrizgavanjem, njegovo dejstvo je momentalno, dok može proći oko 20-ak minuta za prve efekte amfetamina, nakon oralne konzumacije. Međutim, u slučaju dugotrajne zloupotrebe, gotovo sigurno dolazi do bolesti zavisnosti.

Zato se postavlja pitanje – kako prepoznati zavisnika od amfetamina? Postoji veći broj simptoma i znakova koji ukazuju na zavisnost od amfeatmina.

  1. Psihički simptomi. Ovde, između ostalog, spadaju povećana budnost, nesanica, intenzivna euforija, razdražljivost.
  2. Fizički simptomi. Tu se podrazumevaju smanjenje umora, povišena telesna temperatura, povišen krvni pritisak, smanjenje apetita, proširenje zenica, pojačano disanje, kao i razvitak tolerancije na amfetamine.
  3. Bihejvioralni simptomi. Neki od znakova zavisnosti od amfetamina jesu uzimanje ove psihoaktivne supstance u većim količinama i u dužem vremenskom periodu. Odustanak od hobija ili važnih aktivnosti, kao i upotreba amfeatmina u potencijalno opasnim situacijama takođe ukazuju na zavisnost. Pokušaji da se prestane za uzimanjem amfetamina su bezuspešni, dok zavisnik dosta vremena troši na nabavku i uzimanje ove supstance.
  4. Društveni simptomi. Problemi na poslu, sa zakonom, kod kuće, u vezi ili braku, kao i finansijske poteškoće neki su od socijalnih znakova zavisnosti od amfetamina.

Uprkos svim psihičkim i fizičkim problemima koje su prouzrokovani upotrebom ovog stimulansa, osoba nastavlja da konzumira amfetamine, što je jasan znak zavisnosti.

Zavisnost od amfetamina ima kobne posledice

Kao što smo istakli na početku, inicijalni efekti korišćenja amfetamina vrlo brzo se pretvaraju u svoju suprotnost, izazivajući negativne konsekvence. Upravo zato, posledice i efekti amfetaminske zavisnosti mogu biti kobni.

Pre svega, zavisnost od amfetamina gotovo sigurno uzrokuje anksioznost, paranoju, agresivno ponašanje, umor i iscrpljenost. Zavisnik od amfetamina ima smanjene socijalne inhibicije, koje vode ka destruktivnom obrascu ponašanja. Halucinacije, konfuzije, psihoze, umanjena sposobnost rasuđivanja, izlivi besa takođe su neke od posledica zavisnosti od ovog stimulansa. Promenjeno seksualno ponašanje – povećani promiskuitet ili, pak, smanjenje seksualnih aktivnosti – takođe mogu biti posledice dugotrajne zloupotrebe amfetamina.

zavisnost od amfetamina Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 3

Neke od fizičkih posledica zavisnosti uključuju napetost u mišićima, bol u grudima, tahikardiju, neujednačen puls, kao i probleme sa celokupnim kardiovaskularnim sistemom. Česte glavobolje, bol u stomaku, mučnina, zamagljen vid, kožni poremećaji, ali i epileptični napadi predstavljaju neke od posledica zloupotrebe amfetamina. U najgorim slučajevima, bolest zavisnosti od amfetamina može prouzrokovati komu i smrt.

Lečenje zavisnosti od ovog stimulansa je moguće!

Možemo da zaključimo da su amfetamini, u slučaju nastanka zavisnosti od ovog stimulansa, izuzetno opasni po život i zdravlje konzumenta. Uprkos svim lošim posledicama, postoje načini da se izborite sa drogom. Zavisnost od amfetamina se može vrlo efikasno izlečiti, čime se pacijentima omogućava povratak u nov i srećniji život.

Klinika Dr Vorobjev, primenom patentiranih, najsavremenijih i inovativnih medicinskih metoda, već više od dve decenije uspešno leči zavisnike od amfetamina, kao i od drugih psihoaktivnih supstanci. Program stacionarnog lečenja bolesti zavisnosti na našoj klinici podrazumeva dijagnostiku, bezbolnu i bezbednu detoksikaciju, nakon čega sledi lečenje psihičke zavisnosti, psihostabilizacija i protivrecidivna terapija.

Lečenje zavisnosti od amfetamina, kao i od drugih stimulansa, sprovodi se u više faza. Prva faza podrazumeva obnavljanje neurofizioloških procesa, primenom medicinski testiranih i najmodernijih preparata. U drugoj fazi dolazi do lečenja želje za amfetaminima terapijom koja ruši sve stereotipe zavisničkog ponašanja u psihi pacijenta. Potom sledi treća faza zaštite od povratka ka konzumiranju amfetamina – otklanjanje i neutralizovanje efekata amfetamina.

Četvrta i jedna od najbitniih faza jeste faza ambulantnog lečenja – lečenja nakon ispisa iz klinike. Ova faza, uz redovne kontrole u periodu od godinu dana, omogućava brzu i laku resocijalizaciju, reintegraciju i održavanje rezultata postignutih u lečenju.

Svetski priznati i poznati stručnjaci sa klinike Dr Vorobjev, sa višedecenijskim iskustvom u lečenju bolesti zavisnosti, omogućiće vam da zavisnost od amfetamina postane samo vaša daleka prošlost.

Kategorije Bolesti zavisnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.