simptomi kokainske krize Lečenje zavisnosti Dr Vorobjev 1

Koji su simptomi kokainske krize? Kako se zavisnik oseća kada prestane sa konzumacijom ovog narkotika? Zbog čega je ova psihoaktivna supstanca izuzetno opasna i na koji način se leči zavisnost od kokaina? Pitanja koja se sve češće postavljaju u stručnim i medicinskim krugovima.

Kokain jeste jedna od najjačih i najadiktivnijih stimulativnih droga. Statistika je pokazala da je kokain, zapravo, jedna od najkorišćenijih psihoaktivnih supstanci današnjice. Ova droga dobija se iz lišća biljke koke, koja izvorno potiče iz Južne Amerike. Kao ulična droga, kokain izgleda kao beli, kristalni prah. U organizam se može unositi ušmrkavanjem (ili trljanjem desni), intravenozno, a može se pušiti (krek kokain).

Kada govorimo o kokainskoj krizi, podrazumevamo sindrom apstinencijalne krize – sve posledice koje zavisnik oseća kada on prestane sa uzimanjem kokaina. Štaviše, kokainska kriza jeste jedan od primarnih razloga zbog čega zavisnici ne mogu da prestanu sa konzumacijom ovog narkotika. Budući da kokain ne izaziva fizičku zavisnost, simptomi kokainske krize se uglavnom ogledaju u psihološkim posledicama koje mogu biti veoma uznemirujuće.

Dobra vest je da apsolutno postoje provereni načini da se izborite sa zavisnoću od kokaina i znacima kokainske krize.

Simptomi kokainske krize ukazuju na veliku opasnost ovog narkotika

Kokain, kao psihoaktivna supstanca, stimuliše ćelije nervnog sistema uzrokujući kratkoročne euforične osećaje, budnost, hipersenzitivnost, pričljivost, kao i osećaj nadmoćnosti. Međutim, koliko god puta da se kokain unese u organizam, ovaj narkotik povećava rizik od nastanka moždanog udara, srčanog udara, prestanka disanja, i, na kraju, smrti.

simptomi kokainske krize Lečenje zavisnosti Dr Vorobjev 2

Ove posledice se mogu desiti nevezano od starosne dobi, odnosno njima su podložni i mladi, zdravi ljudi.

S druge strane, konzumacija kokaina utiče na smanjenje krvnih sudova i proširenje zenica. Takođe, korišćenje ovog narkotika uzrokuje mučninu, povišenu telesnu temperaturu, drhtanje, trzavicu, nepravilan rad srca i osećaj nemira. Ukoliko osoba nastavi sa (zlo)upotrebom kokaina u dužem vremenskom periodu, tada se javljaju ozbiljni dugoročni štetni efekti kokaina koji ugrožavaju život i zdravlje konzumenta. Između ostalih, ti efekti uključuju respiratorne infekcije, krvarenje iz nosa, gubitak čula mirisa, rizik od nastanka hepatitisa C, rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, halucinacije i paranoju.

Mnogobrojne studije su pokazale da upotreba kokaina povećava rizik od nastanka HIV infekcije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da, usled korišćenja kokaina, može doći do predoziranja, što može uzrokovati smrt.

Koji su znaci kokainske krize?

Svi navedeni negativni efekti predstavljaju jasan indikator velike opasnosti kokaina. Međutim, kada zavisnik iznenada prestane sa korišćenjem kokaina, tada dolazi do apstinencijalnog sindroma. Simptomi kokainske krize nisu u toj meri opasni kao u slučaju heroinske krize ili simptoma žudnje za alkoholom. Međutim, znaci koji ukazuju na kokainsku krizu mogu biti izrazito psihički mučni i u toj meri nelagodni da onemogućavaju normalno funkcionisanje zavisnika.

Ovi simptomi uključuju uznemirenost, mentalnu isrcpljenost, razdražljivost, depresiju, sumnjičavost, strah, anksioznost, snažnu žudnju za kokainom. Takođe, manjak pažnje, nedostatak motivacije, prekomerna pospanost, nemirni snovi, nemogućnost osećaja zadovoljstva ili radosti (anhedonija), kao i smanjena seksualna želja neki su od simptoma kokainske krize.

Simptomi kokainske krize i njegove faze

simptomi kokainske krize Lečenje zavisnosti Dr Vorobjev 3

S obzirom na to da kokain ne ostaje dugo u organizmu nakon unošenja, simptomi kokainske krize mogu se pojaviti ubrzo nakon prestanka uzimanja ove droge. Postoje tri faze kokainske krize:

  1. Faza “loma”Ova faza nastaje u roku od nekoliko sati do nekoliko dana od poslednje upotrebe kokaina. Karakterišu je snažna depresija, iscrpljenost, nemir i neraspoloženje. Pojedini zavisnici imaju čak i samoubilačke misli tokom ove faze. Takođe, u ovoj fazi dolazi do gubitka apetita i nedostatka sna.
  2. Faza nastavka krize – “kokainska dosada”.  U ovoj fazi do poboljšanja funkcionisanja zavisnika. Međutim, zavisniku je tokom ove faze dosadno i dolazi do njegove nesposobnosti da oseti zadovoljstvo. Ova faza može trajati od jedne do deset nedelja i u toku nje se može javiti kokainska žudnja, loša koncentracija, razdražljivost i nedostatak energije. Rizik od recidiva je najjači u ovoj fazi.
  3. Faza slabljenja želje za kokainom. U toku ove faze, koja može trajati i do šest meseci, intenzivna žudnja za kokainom koja se povremeno javlja je uobičajena. I dalje dolazi do naglih promena raspoloženja. Oko trećeg meseca od prestanka uzimanja kokaina, dolazi do normalizacije funkcionisanja zavisnika, dok se njegov san, apetit i ponašanje uravnotežuju.

Na koji način se leči zavisnost od kokaina?

Kao što možemo da vidimo, simptomi kokainske krize su brojni i izazivaju negativne efekte koje u celosti mogu promeniti način funkcionisanja pojedinca. Međutim, kako do ovih simptoma uopšte ne bi došlo, neophodno je lečenje kokainske zavisnosti.

Klinika za lečenje zavisnosti, Dr Vorobjev, decenijama se uspešno bavi lečenjem svih oblika zavisnosti. Principi lečenja u našoj klinici zasnovani su na postupnosti i metodičnosti u radu, motivaciji svakog pacijenta i pružanju maksimalne pomoći, pomoću inovativnih i najsavremenijih metoda lečenja. Lečenje zavisnosti od kokaina na našoj klinici sprovodi se u nekoliko faza:

  • Obnavljanje neurofizioloških procesa. U ovoj fazi dolazi do tretmana vitaminima, metaboličkim preparatima, antioksidanasima, hepato i cerebroprotektorima, pomoću kojih se koriguju poremećaji nastali usled upotrebe kokaina.
  • Lečenje želje za kokainom. U ovoj fazi lečenja, pacijentu se stvara negativni i odbojni odnos prema kokainu. Audio-vizuelna stimulacija i informaciona terapija, kao i seanse tzv. medikamentoznog sna sa sugestivnim uticajem, ruše sve obrasce ponašanja zavisnika od kokaina u pacijentovoj psihi.
  • Zaštita od povratka kokainu. Smisao ove faze jeste zaštita od relapsa, odnosno otklanjanje i neutralizovanje efekta kokaina, kao i blokada euforije.
  • Resocijalizacija i reintegracija. U ovoj fazi sprovodi se porodična psihoterapija, čiji je cilj povratak poverenja najbližih. Takođe, psihološka podrška i kontrole predviđene su u periodu od 12 meseci nakon ispisa iz bolnice, kako bi se očuvali rezulati postigunti lečenjem.

Pobedite kokainsku zavisnost jednom za sva vremena i povratite kontrolu nad svojim životom. Stručan tim, sastavljen od međunarodno priznatih i poznatih lerkara sa klinike Dr Vorobjev, pomoći će vam da zavisnost od bilo kog narkotika postane samo vaša prošlost.

Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *