Najčešće korišćene droge među mladima

Najčešće korišćene droge među mladima su, nažalost, brojne. Zabranjene stvari i namirnice su uvek privlačile mnogo pažnje, naročito među mladim, neiskusnim i nezrelim osobama.

Tinejdžeri su najugroženija ciljna grupa za razvoj adikcije. Veoma su buntovni u tom životnom dobu, pa čak i ako znaju kolika je štetnost nekih supstanci, ipak će je konzumirati. Takođe, veoma im je lako da padnu pod uticaj okoline i vršnjaka.

Kada pređu granicu i odluče da probaju jedno opojno sredstvo, retko kada će se zaustaviti na tome. Izuzetno često se događa da kada se zasite jedne supstance, pređu na drugu. Ta, naredna supstanca, uvek je jača i stvara veću i snažniju zavisnost. Posle nekog vremena, u skladu sa konzumiranom supstancom, stvara se adikcija i osoba pada pod uticaj droge.

Koje su najčešće korišćene droge među mladima?

Nažalost, količina supstanci koje izazivaju zavisnost je sve veća na ulicama. To nije samo problem grada, države, pa čak ni regiona, već celog sveta. Iako je nelegalna, droga sve više okupira svest i svakodnevicu mladih osoba.

Postoje droge koje su veoma popularne, ali i one koje su manje tražene među mladima.

Marihuana ili kanabis (džidža, vutra, gras, zeleno) jeste psihoaktivni produkt najpopularniji i najtraženiji na ulici. Mnogi je čak i ne smatraju drogom, pogotovo ne opasnom. Ipak, to je zabluda. Marihuana stvara zavisnost kao i bilo koja druga supstanca i to ne samo fizičku, već i psihičku. Podjednako je štetna kao i bilo koja druga nezakonita supstanca.

Najčešće korišćene droge među mladimaLSD, poznat i kao esid, sličice ili kiselina, jeste halucinogena supstanca koju koristi veliki broj mladih osoba. Retko ko je koristi redovno, pa se zbog toga smatra rekreacionom drogom. Mladi je pretežno koriste tokom izlaska ili odlaska na festivale. Često se može naći u obliku sličice.

Slična supstanca, ekstazi (bona, bombona), takođe se retko kada koristi svakodnevno. Spada u kategoriju stimulusa i uglavnom se može naći u obliku bombone. MDMA ili moli neretko se može videti u blizini mladih osoba, naročito tokom noćnog provoda.

Spid (ds, patike, dojs, brzo, brzina, susnežica) ubrzava rad srca i utiče na krvni pritisak. Prilikom konzumacije, osoba oseća dozu povećane energije, posle čega se javlja zamor. Takođe, česta je i pojava panike, ali i depresije.

Najčešće korišćene droge među mladima posle kojih „nema nazad“

Ukoliko se konzumiraju u preciznim dozama, na kratak period narkotici ne mogu izazvati trajne posledice. Ipak, dugoročna konzumacija bilo kog opijata nanosi nepovratnu štetu organizmu. Najviše strada mozak, ali i gotovo svi drugi unutrašnji organi.

Ipak, postoji nekoliko supstanci koje izazivaju nepovratnu štetu odmah nakon konzumacije.

Kokain (takođe poznat i kao belo), predstavlja stimulant koji se konzumira ušmrkavanjem ili injekcijom. Može se naći u obliku belog praha. Izaziva jaku psihičku zavisnost, ubrzava rad srca, sužava krve sudove, a u nekim slučajevima može da prouzrokuje smrtan ishod. Događa se da deluje na srce tako što ga razara, nakon čega dolazi do prestanka rada. Isto tako, izaziva i moždana krvarenja.

Najčešće korišćene droge među mladimaHeroin (hors, dop, konjina, žuto) jeste droga koja je jedna od najvećih pošasti današnjice. Rehabilitacija zavisnosti od heroina je izuzetno teška i naporna, kako za zavisnika, tako i za njegovu okolinu. Heroin toliko usporava disanje da zavisnik vrlo lako može potpuno da prestane da diše. Veoma negativno utiče na kompletan organizam, a naročito na mozak. Organizam neprestano traži i žudi za većom dozom, a nikada se ne zna kada će taj čin imati smrtnu posledicu.

Lečenje zavisnosti kod mladih

Lečenje zavisnosti je neophodno i pogrešno je odlagati traženje pomoći. Osobi koja je razvila adikciju prema bilo kojoj supstanci neophodna je asistencija u lečenju. Tom problemu se mora pristupiti sa velikom posvećenošću i ozbiljnošću.

Najčešće korišćene droge među mladimaKlinika Dr Vorobjev jedna je od vodećih klinika za lečenje bolesti zavisnosti. Naš tim okuplja internacionalne medicinske eksperte sa velikim iskustvom. Možete sa nama kontaktirati potpuno anonimno putem čet-aplikacije na našem sajtu, ali i putem telefona i imejla. Mi ćemo vam odgovoriti u veoma kratkom roku i razrešiti sve nedoumice.

Znamo da vam možemo pomoći. Treba samo da nam date šansu. Čvrsto smo uvereni da možemo rešiti problem zavisnosti i vratiti pacijenta na pravi put.

Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *