predoziranje kokainom lečenje zavisnosti 1

Predoziranje kokainom obično nastaje zbog unosa prevelike količine ovog narkotika u organizam. Najčešća posledica intoksikacije kokainom jeste momentalna smrt. Međutim, fatalni ishod može biti sprečen ukoliko se simptomi overdoza prepoznaju na vreme.

Kratka istorija upotrebe kokaina

Kokain i njegov derivat – krek kokain, prirodna je droga koja se dobija obradom lišća biljke koke. Zbog jakih stimulativnih efekata koje proizvodi, ovo lišće se u Južnoj Americi žvaće stotinama godina.

Tek u drugoj polovini XIX veka, izdvojen je glavni alkaloid koke, kokain. Početkom XX stoleća, u Severnoj Americi, Australiji i razvijenim zemljama Evrope, kokain je najpre korišćen za izradu lekova. Kasnije je njegova upotreba proširena na razna pića i tonike.

Međutim, ubrzo je uočeno štetno dejstvo kokaina. Zbog toga su mnoge države 60-ih godina uvele restriktivne mere i zabranile njegovu konzumaciju. Ipak, on je postao popularan među mladima i vrlo brzo se iz Amerike proširio na Evropu.

Danas se većina zemalja suočava sa ozbiljnim procentom zavisnosti od kokaina, što rezultira značajnim medicinskim i socijalnim problemima. Brojna oboljenja, poput psihičkih poremećaja i drugih bolesti uzrokovanih upotrebom kokaina, samo su deo zdravstvenih problema sa kojima se mnoge zemlje suočavaju. Kriminal i nasilje su takođe manifestacije zavisnosti od droge sa kojima se države bore.

Od kojih faktora zavisi predoziranje kokainom?

Verovatnoću predoziranja teško je predvideti jer na nju utiču mnogi parametri. Svaki unos droge u organizam praktično nosi rizik od predoziranja. Čak i prva konzumacija može rezultirati smrću.

Ukoliko se konzumiranje nakon prvog puta nastavi, organizam se postepeno privikava na količinu droge. Naviknut na određeni efekat koji ona u njegovom mozgu proizvodi, konzument se trudi da taj nalet euforije i prijatnosti ponovo doživi. Kako se s vremenom razvija tolerancija na određenu količinu, to se ona mora povećati. Stoga, život konzumenta zavisi prevashodno od količine uzete droge, ali i od njene čistoće i načina na koji je uzeta.

predoziranje kokainom lečenje zavisnosti 3

Najčešći način korišćenja kokaina jeste ušmrkavanje. Međutim, on se može i pušiti (krek kokain), oralno konzumirati (gutanjem ili utrljavanjem u desni) ili intravenozno unositi (kao heroin). U zavisnosti od načina konzumacije, povećava se i procenat potencijalne smrti od predoziranja.

Da li će konzument preživeti preveliku količinu droge zavisi još i od njegovog opšteg zdravstvenog stanja, ali i od vremena koje je proteklo od konzumacije do lekarskog zbrinjavanja. Jedno je sigurno: ukoliko se ne reaguje na vreme, tragičan kraj je izvestan.

Mešanje supstanci kao uzrok predoziranja

Jedan od glavnih faktora predoziranja kokainom svakako je kombinacija ove droge sa drugim susptancama. Ukoliko se kokain unosi zajedno sa sedativima, odnosno sa lekovima za smirenje, to može umanjiti njegov efekat euforičnosti i „podizanja“. U tom slučaju, konzument lako može pojačati dozu kokaina kako bi dostigao željeni osećaj.

Smrtno opasno je mešanje kokaina sa alkoholom. Kombinovanjem ove dve supstance, su organizmu se stvara toksični kokaetilen, koji povećava rizik od iznenadne smrti.

predoziranje kokainom lečenje zavisnosti 2

Kombinacija kokaina i heroina (u uličnom žargonu, spidbol) najčešće je smrtonosna. S obzirom na to da ove dve droge uobičajeno daju drugačije efekte (kokain „diže“, a heroin „spušta“), moguće da će jedan od efekata biti dominantniji. Želeći da postigne „balans“, konzument će pojačati dozu jedne droge, što će najverovatnije dovesti do predoziranja.

Predoziranje kokainom – Kako prepoznati simtome?

Budući da je dejstvo kokaina intenzivno i da se talas energije brzo javlja, ponekad je teško razlikovati simptome overdoza od uobičajene euforije.

Stimulativni efekti kokaina su veoma snažni i telo doživljava izuzetne senzacije i fiziološke promene. Prilikom unosa prevelike količine ove droge, tahikardija (povećani broj srčanih otkucaja) može dostići opasan i smrtonosan nivo.

Aritmija, odnosno iregularnost frekvencije srčanih otkucaja, još je jedan od mogućih simptoma predoziranja kokainom. Izuzetno visok krvni pritisak i telesna temperatura takođe se mogu javiti usled overdoza.

Znojenje, mučnina, groznica, epileptični napadi, anksioznost i konfuzija stanja su koja isto prate prekomerno unošenje kokaina u organizam. Moždani udar i infark miokarda najčešće su trenutni i fatalni impakti na vitalne organe – mozak i srce.

Hitna medicinska pomoć je od najveće važnosti!

Predoziranje kokainom ne mora imati tragičan ishod. Ukoliko kod nekoga primetite simptome unosa prevelike količine narkotika, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

predoziranje kokainom lečenje zavisnosti 4

Najbolji način da spasete nekome život jeste da se obratite klinici za lečenje bolesti zavisnosti. Specijalistički tim bolnice Dr Vorobjev ima velikog iskustva u hitnom zbrinjavanju zavisnika od narkotika. U slučaju predoziranja, svaki sekund je važan!

Kategorije Bolesti zavisnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.