Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećaja

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećaja koji mogu značajno da utiču na život. Oni dovode do problema na poslu, u porodici, u braku ili vezi i ruše kompletnu koncepciju socijalnog života.

Droga je jedna od najvećih pošasti današnjice. Najviše utiče na život omladine, jer su oni u razvoju.

Psihički problemi koji nastaju konzumacijom droga, narkotika i alkohola, potpuno su drugačiji od onih koji su uzrokovani na drugi način. Ukoliko spoljni faktori uzrokuju psihički problem, on se potpuno drugačije tretira i leči od problema nastalog konzumacijom supstanci.

Unošenje zabranjenih ili nepreporučenih supstanci u organizam uzrokuje delirijum, demenciju i razne psihičke poremećaje. Poremećaj raspoloženja je, takođe, veoma česta pojava. Osobe koje konzumiraju narkotike imaju poteškoća i sa anksioznošću, poremećajem percepcije, spavanja i seksualni poremećaj.

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećaja

Kokain i amfetamini su veoma često konzumirana vrsta droge. Prilikom unošenja u organizam, oni izazivaju opšti osećaj blagostanja i euforiju. Osoba smatra da razmišlja jače, intenzivnije i da je oštroumnija. Takođe, čula se izoštravaju, pa nastupa promiskuitetno seksualno ponašanje, kao i izražavanje nasilja. Neretko su i paranoični.

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećajaHalucinogene droge poput LSD-a i ketamina izazivaju panične napade i paranoju. Osobe pod dejstvom halucinogena ne razmišljaju trezveno i nalaze se u zabludi. Imaju i šizofrene halucinacije i psihotične reakcije. Depresija, flešbekovi i razni drugi, ozbiljni, mentalni poremećaji su siguran propratni efekat konzumacije halucinogena.

Sedativi su, isto tako, izuzetno opasni narkotici koji mogu da izazovu niz različitih problema. U početku samo se čini da umiruju organizam i da imaju pozitivan efekat, ali to uglavnom nije slučaj. Vremenom, telo i na njih razvija toleranciju, pa efekat koji se u početku činio pozitivnim, izostaje. U tom momentu nastaju različiti psihički poremećaji. Depresija i poremećaj spavanja su samo blaže varijante problema. Događa se da se pojavi i hiperaktivno ponašanje, ali i tremor, mučnina i stomačni problemi. U izuzetno teškim slučajevima, javljaju se i iluzije, kao i opasne halucinacije.

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećajaOpioidi su vrsta hemijske supstance koji direktno utiču na opioidne receptore. Oni se nalaze u centralnom nervnom sistemu i gastrointestinalnom traktu. Veoma negativno utiču na kompletan organizam, a naročito na mozak. Najpoznatiji opioidi su opijum, morfijum i najozloglašenija droga na svetu – heroin. Slično kao i kokain, u početku stvaraju osećaj opšteg blagostanja i euforije. Nakon toga javljaju se jaki bolovi, kao i stomačni problemi. Kompletna malaksalost organizma čini da osoba nema snage u telu. Anksioznost, napadi panike i depresija su normalna pojava kod ovakvih zavisnika. Poremećaj spavanja i neprestana želja za konzumacijom opioida je, takođe, uobičajena pojava.

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećaja, ali šta sa alkoholom

Alkohol sam po sebi ne spada u vrstu droge, ali stvara zavisnost i uzrukuje veliki broj smrtnih slučajeva. Gotovo isto koliko i droga i slične hemijske supstance.

Zavisnost od alkohola se vrlo često dovodi u vezu sa drugom zavisnošću, a to je adikcija od kocke. Veoma često jedno prati drugo.

Konzumacija droge dovodi do psihičkih poremećajaUčestala konzumacija alkohola takođe dovodi do razvoja velikog broja psihičkih poremećaja. U početku stvara osećaj euforije i uzrokuje impulsivno ponašanje, a ponekad i nasilje. Posle te faze, dolazi do velikih oscilacija u raspoloženju. Osoba postaje samouverenija, ali čim prestane dejstvo alkohola, situacija se menja iz korena. Tada nastupa osećaj umora, tremora, ankioznosti i kompletne nestabilnosti u ponašanju.

Tokom rehabilitacije i odvikavanja od alkohola, neophodno je da zavisnik bude pod neprestanim nadzorom lekara. Ukoliko to nije slučaj, takođe sebi ugrožava život zbog pojave delirijuma, halucinacija i brojnih psihički loših i nepoželjnih stanja. Seksualna želja je svedena na minimum i kompletno stanje organizma postaje sve lošije.

Kako se izlečiti i vratiti život u normalu

Lečenje zavisnosti i psihičkih poteškoća je neophodno i neizbežno. Tretmani u klinici su neophodni zbog neprestane kontrole lekara. Pacijenti treba da budu pod konstantnim nadzorom.

Klinika za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev jedna je od najboljih klinika u regionu. Dobitnik je zlatne nagrade za kvalitet 2018. godine, ali i dalje usavršava terapije.

Za svakog pacijenta pravimo posebno prilagođenu terapiju i tretman, kako bi lečenje bilo što efikasnije i preciznije.

Možete da nas kontaktirate potpuno anonimno putem telefona, e-mail adrese ili čet aplikacije na našem sajtu, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.

Dozvolite nam da vam pomognemo da vratite život u svoje ruke!

Kategorije Bolesti zavisnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.