Depresija

Često u svakodnevnom životu govorimo: „Imam depresiju“, „Nemam snage“, „Budim se slomljen“, „Ne raduje me ovakav život“, „Svi me nerviraju“…

Muči nas odsustvo želje, osećaj unutrašnje praznine… osećaj da nismo ni za šta sposobni… umor, nesanica, suicidalne misli…

Ukoliko ste se jednom probudili i shvatili da je život besmislen i glup, ukoliko osećate da se više ništa ne može ispraviti, zato što budućnost nema nikakvu perspektivu, ukoliko više nemate interesovanje za ono što vam je nedavno pružalo zadovoljstvo, onda… Možda će sutra to da prođe, a možda i neće. Ukoliko takvo stanje traje već neko vreme, zapitajte se: „Šta se sa mnom događa?“

Ne govori svaki negativni duševni nemir o stanju depresije. Tuga, žalost, seta – ovo su posebne emocije, a depresija predviđa složenu kombinaciju osećanja, predstava, sećanja i misli. Tako tokom života više puta proživljavamo tugu koja predstavlja odgovarajuću reakciju zbog rastanka, razočaranja, neuspeha, gubitka. Kod depresije se tuga dopunjava drugim emocijama, a najčešće stidom, gubitkom samopoštovanja i agresije koju čovek oseća prema samom sebi. Ukoliko su vaši bližnji ili vi sami počeli da gledate život isuviše mračno, treba da shvatite s čime imate posla – s jakim emocionalnim preživljavanjem nekih događaja iz života ili s duševnim rastrojstvom.

depresija lecenje bolesti zavinsnosti

Kako razlikovati depresiju od lošeg raspoloženja? Kada zapravo nastupa bolest i kada je potrebno da pomislite na svoje zdravlje i da se obratite stručnjaku za pomoć?

TIPIČNI ZNACI DEPRESIJE:

Sniženo (mračno, potišteno, tužno) raspoloženje

Gubitak interesovanja i zadovoljstva od stvari i poslova koji su ranije bili prijatni. Smanjenje energije, koje dovodi do pojačanog umaranja i smanjenja aktivnosti.

Osim ovih, postoje još i dodatni simptomi koji se često pridružuju osnovnim simptomima depresije:

Snižena sposobnost koncentracije pažnje i usredsređivanja Preniska procena svog stanja i odsustvo sigurnosti u sebe Misli o krivici i samookrivljavanje Mračno i pesimistično viđenje budućnosti Misli ili radnje koje su povezane sa samoubistvom ili samopovređivanjem Poremećaji spavanja: nesanica, teškoće pri zaspivanju ili rano buđenje Poremećaji apetita – češće je odsustvo apetita i gubitak težine Poremećaj seksualne želje Okolina primećuje usporenost ili izrazitu užurbanost depresivne osobe Pojačana utučenost i depresivna stanja u jutarnjim ili malo poboljšanje u večernjim satima.

Takođe se često susreću različiti neprijatni osećaji u telu – to mogu biti bolovi u leđima, naročito uveče, ili osećaj da kožu prži sunce, ili osećaj grča u grudima ili stomaku, ili osećaj kao da kamen leži na grudima i zbog njega je teško disati, ili osećaj kao da mačke grebu kandžama unutar grudi.

Često osoba počinje da lično doživljava sve što je rečeno, a naročito neprijatne stvari (“to je moja krivica”, “večito nemam sreće”), što je takođe znak depresivnih stanja. Ukoliko deo ovih znakova traje manje od dve nedelje, a svakodnevno i zauzima veći deo dana, onda u tom slučaju treba misliti o depresiji kao bolesti koju je potrebno lečiti.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.