Simptomi alkoholizma

Simptomi alkoholizma su brojni i mogu značajno da pomognu u otkrivanju ove bolesti zavisnosti na vreme. Važno je obratiti posebnu pažnju na sve simptome kako biste što ranije uočili postojanje problema.

Alkoholizam je bolest zavisnosti koja se javlja nakon svakodnevne i neumerene konzumacije alkohola. Ovu supstancu mnogi ne smatraju ozbiljnom i opasnom po život, ali ona to svakako jeste. Zavisnost od alkohola uzrokuje i brojne zdravstvene teskobe i probleme koji mogu ozbiljno da ugroze život zavisnika. Ipak, alkoholizam je moguće izlečiti, a tokom tog procesa neophodna je konstantna pomoć stručnog medicinskog osoblja i kliničko lečenje. Kao i bilo koju drugu bolest zavisnosti, teško je uhvatiti se u koštac sa ovim problemom samostalno. Potrebno je potražiti pomoć stručnjaka i izlečenje će biti izvesno!

Simptomi alkoholizma – Kako se postaje zavisnik?

Mnogi zavisnost od alkohola smatraju slabošću čoveka, ali to nije slučaj. Reč je o zabludi. Bolest zavisnosti od alkohola je bolest kao i bilo koja druga, a svaka osoba na svetu može da postane alkoholičar. Zavisnici od alkohola su osobe koje su bolesne i neophodno je lečiti ih u kliničko-bolničkim uslovima. Potrebno je da budu pod neprestanim nadzorom lekara kako bi lečenje bilo efikasno, a rezultati dobri.

Postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na to da neko razvije ovu zavisnost. Uglavnom su to sama osoba, odnosno njene osobine i sklonosti, sredina u kojoj se nalazi i dostupnost alkohola.

Simptomi alkoholizma

Ukoliko je neko često izložen stresu, kako kod kuće, tako i na poslu, veća je verovatnoća da će razviti ovu zavisnost. Ona će predstavljati svojevrsni beg od realnosti, a konzumiraće alkohol jer ga ta supstanca opušta, relaksira i čini da se oseća bolje. Od alkoholizma oboljevaju kako žene, tako i muškarci. Svaka osoba, bez obzira na pol ili godine, može da postane alkoholičar.

Sredina u kojoj se osoba nalazi, takođe, može da utiče na razvoj zavisnosti. Deca se ugledaju na roditelje, a ako neko od njih često konzumira alkohol, velika je verovatnoća da će se dete ugledati na taj model ponašanja. Isto tako svakodnevni stres utiče na traženje načina da se pobegne od problema.

Konzumacija čaše bilo kog alkoholnog pića na kraju dana doprinosi razvoju ove bolesti. Ukoliko je alkohol stalno dostupan i osoba ga konzumira svakoga dana, vremenom će razviti naviku na tu supstancu. Isto tako, razvija se tolerancija, osoba pije sve više i više ne bi li postigla određeni efekat, sve dok ne dođe do momenta da ne može normalno da funkcioniše bez alkohola.

Koji su simptomi alkoholizma

Simptomi alkoholizma su brojni i neophodno je prepoznati ih na vreme.

Najčešći fizički i psihički simptomi zavisnosti od alkohola i modeli ponašanja koji ukazuju na adikciju:

 • Loša koordinacija
 • Otežan govor
 • Nejasno razmišljanje i pomućena svest
 • Loša memorija
 • Postojanje želje da se ne konzumira alkohol, ali nemogućnost funkcionisanja bez njega
 • Nepostojanje energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti
 • Sakrivanje alkoholnih pića
 • Poricanje problema
 • Pojava osećaja nemira i stresa ukoliko osoba nije u blizini alkohola

Takođe, postoji 10 kriterijuma koje ukazuju na to da je osoba zasigurno zavisnik od alkohola:

 • Osećaj nemoći kontrolisanja konzumacije alkohola
 • Odbijanje bavljenja aktivnostima i hobijima u kojima je osoba nekad uživala
 • Nemogućnost nekonzumiranja alkohola iako postoji želja za tim
 • Upotreba alkhola u visokorizičnim situacijama (vožnja)
 • Trošenje mnogo vremena na konzumaciju alkohola
 • Razvijanje tolerancije na alkoholna pića
 • Želja za alkoholom ukoliko se ne konzumira
 • Žudnja, nemir, drhtavica i znojenje ukoliko se ne konzumira alkohol
 • Odbijanje suočavanja sa problemima
 • Nastavak konzumacije alkohola čak iako je osoba svesna svih loših faktora koje uzrokuje

Lečenje bolesti zavisnosti od alkohola

Klinika za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev okuplja tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom i već preko dve decenije veoma uspešno leči bolesti zavisnosti. Lečenje zavisnosti od alkohola sprovodi se na osnovu kreiranog plana lečenja nakon uspostavljanja dijagnoze pacijenta. Lečenje, u zavisnosti od stadijuma adikcije, može da traje sedam ili 14 dana. Tokom procesa lečenja koriste se najsavremenije metode detoksikacije, kao i neutralisanje i rešavanje problema koji su doveli do pojave ove bolesti.

Simptomi alkoholizma

Mi ne lečimo samo posledicu, već i uzrok problema. Posvećeni smo našim pacijentima 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji. Nakon lečenja pratimo proces resocijalizacije pacijenta i vršimo redovne, mesečne kontrole.

Kontaktirajte nas što pre i vratite se normalnom životu bez zavisnosti!

Kategorije Bolesti zavisnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.