O supstancama

OPOIDI

Opoidi

Opioidi su prirodni alkaloidi biljnog porekla ili sintetičke supstance koje imaju sposobnost da izazivaju jaku euforiju koja dovodi do psihičke zavisnosti, zatim da suzbijaju bol, otežavaju disanje i kašalj, snižavaju motoriku želudačno-crevnog trakta. Legalno se koriste u medicini kao sastavni deo totalne anestezije (morfinfentanil i njima slično), kao sredstva za brzo otklanjanje bola (kodeinoksikontinvikodin, kombinovani analgetici kao npr. “kafetin“), kao sredstva supstitucione (zamenske) terapije – metadon, substitol, subokson, subuteks. Prisutni su na crnom tržištu i nelegalno se koriste – heroin, opijum, acetilovani opijum, dezomorfin i ostali ručno ili industrijski proizvedeni derivati.

STIMULANSI

Stimulansi

Stanja opijenosti nakon uzimanja različitih psihostimulansa veoma malo se razlikuju jedna od drugih. Kokain je bio prvi narkotik iz ove grupe s kojim se susrela evropska civilizacija – zbog toga je veći deo efekata koji nastaju pri jednom uzimanju psihostimulansa objašnjavan upravo na primeru kokaina. Najstrašnija zavisnost od kokaina se javlja u slučaju pušenja kreka. Međutim posle vrlo kratkog perioda opijenosti sledi psihoza – iznenadna depresija sa podozrenjem i bunilom. Narkomanu pušaču, potrebna je još veća doza supstance kako bi se sprečio razvoj takvog stanja. U slučaju da mu je dostupno, pušenje kreka čoveka može da odvede u psihijatrijsku bolnicu ili u smrt praktično za mesec dana.

MARIHUANA

Lecenje zavisnosti od marihuane

O marihuani postoji mnogo različitih mišljenja. Doktori, učitelji, roditelji i sami korisnici različito se odnose prema njoj. Danas je u nekim zemljama upotreba ove supstance legalna, npr. u Holandiji i Švajcarskoj, a u Kanadi je ona odobrena kao medicinsko sredstvo u lečenju niza bolesti. Britanski časopis LANCET nije uvrstio marihuanu na spisak deset najopasnijih narkotika, stavivši je na 11. mesto. Međutim nije sve tako jednostrano. Legalizacija marihuane donosi Holandiji oko dve milijarde evra kojih joj nije lako da se odrekne, iako dostupnost marihuane privlači takozvane “drug tourists” koji su se više puta dočepali zabranjenog voća i stvara probleme pristojnim ljudima. Ograničavanje prodaje i upotrebe marihuane u poslednjih 5 godina se pooštrava.

SPAJS, MEFEDRON, HALUCINOGENI

Spajs, Mefedron

Kokain za siromašne, kristalius, so za kupanje, legal hugh, designer drug, djubrivo, dron, mjau – narkotik koji u sebi sadrži efekte psihostimulansa amfetamina i halucinogena katinona. Sintetisan 1928. godine, zaboravljen dugo vremena, da bi se početkom 2000.godine vratio u Veliku Britaniju na rejv žurkama. Oko 10 godina njegova prodaja nije bila zakonski ograničena.  Za to vreme prikupljene su informacije o posledicama upotrebe mefedrona, sposobnosti da stvori zavisnosti. Posle niza smrtonosnih ishoda, zabranjen je praktično u svim evropskim zemljama, u Rusiji je zabranjen u leto 2010. godine. Centar za proizvodnju se trenutno nalazi u Kini. Pod plaštom raznih sredstava za kućnu hemiju prodaje se i dostavlja praktično u sve delove sveta.

POLITOKSIKOMANIJA

Politoksikomanija

Polinarkomanijom se naziva istovremena zloupotreba nekoliko narkotika. Prelaženje na upotrebu dva i više narkotika može biti uslovljeno trima osnovnim razlozima. Narkotik koji se ranije uzimao ne donosi željeni euforični efekat na račun tolerancije koja raste i u tim slučajevima bira se jači narkotik. Npr. prilično često uživaoci marihuane pribegavaju konzumiranju opijuma i njegovih derivata, pritom određeni broj narkomana obično uzima i preparate konoplje. Praktično kod svih vrsta narkomanije sa vremenom dolazi do poremećaja spavanja. Uporna višednevna nesanica primorava obolele od narkomanije da pribegavaju sredstvima za spavanje, koja sa svoje strane izazivaju zavisnost.

BENZODIAZEPINI

Benzodiazepini

Benzodiazepini, trankvilizatori, anksiolitici predstavljaju grupu preparata koja ima veoma važna i korisna svojstva. U medicini imaju veoma široku primenu. U anesteziologiji se koriste kao sredstvo za pripremu i sastavni deo anestezije; u kardiologiji u programima zaštite srca od povišenog nivoa adrenalina. Grupa preparata koja ima veoma važna i korisna svojstva. U medicini imaju veoma široku primenu. U anesteziologiji se koriste kao sredstvo za pripremu i sastavni deo anestezije; u kardiologiji u programima zaštite srca od povišenog nivoa adrenalina; u neurologiji za lečenje epileptičnih napada.