Faze očuvanja rezultata

Nakon ispisa iz bolnice lečenje se nastavlja kod kuće i to je faza očuvanja rezultata. Osnovni cilj ove faze je vratiti se u normalan životni ritam, osetiti zadovoljstvo od bavljenja sportom, komuniciranja s prijateljima i rođacima, graditi karijeru, razvijati se u socijalnom, duhovnom smislu.

Ova faza obično traje 12 meseci. Predviđa redovne mesečne kontrole, poštovanje pravila lečenja.

PRAVILA KOJA TREBA DA SE POŠTUJU:

  • Obavezna zaposlenost (posao ili studije). Sam po sebi prestanak uzimanja narkotika ili alkohola je veliko dostignuće, pobeda. Međutim, to nije dovoljno da bi osoba bila srećna. Besposlenost, jednoličnost života, dosada provociraju depresiju i misli o psihoaktivnim supstancama. Veoma je važan posao koji disciplinuje, omogućava da se osoba raduje zbog postignutih uspeha i da realizuje svoje potencijale. Studiranje omogućava da se otkrije nešto novo, interesantno, da se pronađu novi prijatelji, istomišljenici. Nikad nije kasno za učenje. Nova znanja se uvek mogu korisno primenjivati. Da li će to biti učenje stranog jezika, časovi vožnje, novi kursevi ili joga – sve to itekako dobro dođe.
  • Zabranjena upotreba psihoaktivnih supstanci (alkohola, marihuane, tablete za smirenje, spida, kokaina). Nakon lečenja veoma je važno da se održava trezvenost. Svako stanje opijenosti je opasno zbog povratka želje za narkoticima, destabilizacije psihičkog stanja. Pod dejstvom alkohola ili neke druge supstance smanjuje se kontrola nad svojim ponašanjem, osoba ponekad radi ono što ne bi radila u trezvenom stanju. „Nisam alkoholičarMarihuana nije narkotik. Nisam se od ovog lečio. Ovo ne može da mi naškodi.“ – ovo su zablude, koje mogu da dovedu do veoma ozbiljnih posledica, recidiva. Smisao lečenja je da se pobedi zavisnost, a ne da se jedna supstanca zameni drugom i da se stalno živi sa problemima.
  • Zabranjena upotreba benzodiazepina i drugih lekova koji izazivaju zavisnost. Poznati su slučajevi zloupotrebe lekova kada pacijent na svoju ruku počne da uzima tablete, a to dovodi do pogoršanja stanja. Ako se Vaše stanje pogoršalo ili Vam je drugi specijalista propisao terapiju, obavezno nas o tome obavestite. Zajedno ćemo naći bezopasno rešenje Vašeg problema.
  • Zabranjeni kontakti s licima koja upotrebljavaju narkotike, prodaja narkotika, posećivanje mesta na kojima se upotrebljavaju narkotici. Sve je ovde potpuno jasno. Treba započeti nov, dobar, ispravan život. A šta možeš pozitivno dobiti od starih „drugova“? Samo razgovore isključivo o narkoticima, manipulisanja, probleme, dugove. Šta je tu novo? Jedino uzalud izgubljeno vreme, nervoza. Važno je shvatiti da iako ne uzimaš narkotike, ali su ti oni stalno pred očima, ako slušaš o njima, kontaktiraš s ljudima koji ih upotrebljavaju, stalno si u toj atmosferi – onda nikad nećeš zaboraviti drogu. Treba izbegavati provokativne situacije, više vremena provoditi u krugu zdravih ljudi, promeniti broj mobilnog telefona, bukvalno raskinuti sa svim što te povezuje sa prethodnim načinom života.
  • Redovni dolasci na kontrole, uzimanje terapije. Svaka zavisnost je hronični proces sa periodima pogoršanja stanja. Čak dobro, stabilno stanje ne znači da više nije potrebna pomoć lekara. Protokol lečenja podrazumeva program u trajanju od 12 meseci i potrebno je da se on poštuje. Na kontrole treba dolaziti s roditeljima ili supružnikom (licem koje učestvuje u lečenju). Na kontrolama pacijent popunjava anketu o tome kako je prošao prethodni mesec, kako se oseća. Odgovorno lice pokazuje dva politesta na 5 vrsta narkotika, koja su urađena kod kuće i daje svoje mišljenje o stanju pacijenta. Razmatraju se problemi.
  • Vežbe sa specijalnim pedagogom. Planiranje aktivnosti, obučavanje mehanizmima zaštite, samokontrole, prevencija recidiva, uspostavljanje navika u komunikaciji, sistemi vrednosti.
  • Protivrecidivne mere. Održavanje farmakološke zaštite, terapija usmerena na stabilizaciju psihičkog stanja.

Poštovanje svih pravila ambulantnog lečenja je garancija uspeha i mira u Vašoj porodici. „On je nov čovek, sasvim druga osoba, sada prepoznajem svoje dete.“ – tako često govore rođaci na kontrolama. Veoma nam je drago da vidimo rezultat svog rada.