Blokada opijata

BLOKADA

Metod blokade ili farmakološke izolacije, zabrane uzimanja narkotika odavno se smatra jednim od najefikasnijih u narkologiji. Ponekad je osobi veoma teško da odoli iskušenju da uzme željenu supstancu. Uvek se nalazi povod, nekako se nameste okolnosti da se nađe i vreme i novac i sam narkotik. U tom trenutku zavisnik više nije sposoban da se zaustavi, on ne razmišlja o posledicama. Tada može da ga spasi poslednja linija odbrane od narkotika – blokada. Smisao je u tome da je u organizmu pacijenta prisutan medikament koji ometa dejstvo narkotika ili alkohola.

U ovom trenutku to je naltrekson koji blokira opioidne receptore i disulfiram koji menja fermentni metabolizam alkohola. 2015. godine na tržištu obećavaju pojavu vakcine protiv kokaina koja povezuje molekul kokaina s velikim molekulom proteina zbog čega ovo jedinjenje ne može da iz krvi dospe u receptore mozga.

Blokada opijata

BLOKADA OPIJATA

Naltrekson je potpuni antagonist svih tipova opioidnih receptora. Otklanja dejstvo morfina, heroina, metadona, kodeina, oksikontina, fentanila, substitola, tramadola, alkaloida opijuma i drugih sintetičkih opioida. U slučaju da se uzme jedna od navedenih supstanci, kada su receptori u organizmu blokirani naltreksonom, narkotička opijenost se ne oseća. Osoba ne oseća euforiju, zadovoljstvo od narkotika. Pri pokušaju da se visokim dozama “probije” blokator, može doći do nepredvidljivih posledica: opstrukcije disajnih puteva, otoka mozga, kome, šoka, smrti usled kardiorespiratorne depresije. Naltrekson se u kliničkoj praksi primenjuje od 70-ih godina XX veka. Otada se neprekidno usavršava terapija u pogledu pojačavanja blokade, povećavanja trajanja blokade, smanjenja toksičkog opterećenja na organizam.

Danas su dostupni sledeći oblici naltreksona:

1. Tablete za unutrašnju upotrebu (Revia, Nalorex, Antaxone, Naltrexone) – svaka tableta sadrži 50 mg i deluje tokom 24 sata. Uzima se ujutru pod kontrolom rodbine. Postoje šeme kada se petkom uzimaju 2-3 tablete da bi se produžila i pojačala blokada u periodu koji je opasan po recidiv. Preparat je praktično uključen u sve protokole terapije koja je usmerena na odricanje od narkotika. Pred početak terapije potrebno je uveriti se da je organizam slobodan od opioida, treba da se uradi imunohromni test za otkrivanje opioida u urinu, da se uverimo da je od trenutka poslednjeg prijema narkotika prošlo najmanje 7 dana i da pacijent ne oseća simptome apstinentske krize.

Prijem naltreksona na neočišćen organizam provocira veoma burnu reakciju s intenzivnim simptomima apstinentnog sindroma. Oni koji su ovo doživeli kažu da već posle 15-20 minuta čovek oseća sve simptome krize, samo 100 puta jače – bolove, dijareju, povraćanje, kijanje, suzenje očiju, bacanje po podu. Prijem narkotika ne olakšava apstinencijalnu krizu koja može da traje 24 časa.

Budite pažljivi, nikada ne uzimajte blokatore a da se niste uverili da je organizam u dovoljnoj meri čist.

Postoji malo hepatotoksičko dejstvo, zbog toga se ne savetuje licima koja imaju problem sa jetrom (transaminaze veće od 150-200, bilirubin preko 50 mmol/l), kliničke znake citolize i holestaze. U ostalim slučajevima naltrekson nije loš izbor za motivisane pacijente koji sarađuju. Uz redovno testiranje na narkotike naltrekson omogućava porodici da kontroliše uzdržavanje pacijenata od narkotika.

2. Naltrekson-palmitat (Vivitrol, depo-injekcija naltreksona, tečni implant) – ovo je nova generacija blokatora čije dejstvo traje 28 dana. Injekcija rastvora naltreksona povezanog sa molekulima masne kiseline obezbeđuje stabilnu koncentraciju i predvidljivo oslobađanje naltreksona iz injekcije u tkivo. Administracija za hranu i lekove u SAD-u isprobala je i odobrila za upotrebu u lečenju zavisnosti od opioida i alkohola. Bezopasan je i ne izaziva lokalne alergijske i upalne reakcije.

3. Implanti naltreksona (naltrekson kuglica, naltrekson implant, tablete za implantaciju,”čip protiv narkotika”) – rok trajanja je 2, 3, 4 meseca u zavisnosti od doze. Pojavili su se početkom devedesetih godina u Americi, Australiji, Velikoj Britaniji. U Americi su zvanično patentirani. Čvrsti cilindri, koji sadrže naltrekson, magnezijum stearat, triamcinolon. Pod lokalnom anestezijom, pomoću reza od 2 cm, pod kožu se ugrađuje implant. Najbolje mesto za stabilnu apsorpciju je potkožno masno tkivo u donjoj trećini stomaka. Procedura implantacije je bezbolna i traje oko 5 minuta.

Posle ugradnje implanta treba izbegavati mehaničke povrede, termički uticaj na oblast implanta. Ponekad su u 5% slučajeva moguće lokalne reakcije na magnezijum stearat (pojava crvenila, otoka, svraba). Obično da bi se stabilizovali eventualni problemi dovoljno je sedam dana dnevne terapije antibiotika, antihistamina i kortikosteroida. U poslednjih 5 godina u Australiji je urađeno 10 000 implantacija naltreksona. Po isteku roka delovanja prvog implanta, preporučuje se ugradnja sledećeg. Ukupno trajanje zaštite treba da bude najmanje12-16 meseci.

4. Takozvana treća generacija implanata naltreksona – implanti na 6 i 12 meseci Proizvode se u Hong Kongu i Japanu. Kontrolisano oslobađanje naltreksona obezbeđuje se polimernim matricama. Prilično su bezbedni po svom uticaju na jetru. Takođe u 5% slučajeva može da dođe do lokalne upalne reakcije (pri pojavi crvenila, svraba, otoka neophodno je hitno početi terapiju antibioticima, antihistaminicima, kortikosteroidima).

Poznata je efikasnost naltreksona u lečenju zavisnosti od alkohola. Postoji iskustvo istovremene implantacije naltreksona i disulfirama kod pacijenata sa polizavisnošću i kod pacijenata sa teškim oblikom alkoholizma.

PREDNOSTI KORIŠĆENJA BLOKADE-IMPLANATA

1. Upotreba supstance postaje nemoguća/opasna.

2. Predstavlja metodu izbora kod pacijenata sa nestabilnom motivacijom.

3. Blokada može da bude duga, neprekidna, efikasna, što realno omogućava da se kontroliše apstinencija.

4. Farmakološka izolacija omogućava pacijentu da ostane socijalno aktivan – da radi, druži se sa svojim najbližima, putuje, a da se pritom ne nalazi mnogo meseci u zatvorenom rehabilitacionom centru.

5. Pacijent je prinuđen da se pomiri sa tim da je za njega upotreba narkotika i alkohola sada nemoguća. Mnogi tek posle ovoga počinju ozbiljno da razmatraju trezvenost kao jedino moguće dugotrajno stanje

6. Blokada „cementira“ remisiju, dozvoljava da se pacijent zaštiti od recidiva u najtežem početnom periodu, tako što stiče iskustvo u trezvenosti.