Nisam mogao da zamislim svoj život bez droge

Zdravo, moje ime je (…), ja sam bivši zavisnik, veliki zavisnik od opijata, kokaina, svih mogućih droga. Bio sam izuzetno zavisan od istih, nisam mogao da zamislim svoj život bez njih, čak ni na sekund, samo o tome sam razmišljao. Nisam imao emocija zbog njih, sve mi je bilo ravno. Čak i da su mi majka i otac umrli tada, ne bih osetio ništa, jer nisam imao emocija, bio sam tako hladan.

Pre nego što sam došao ovde, bio sam u izuzetno lošem stanju. Doživeo sam kliničku smrt tri puta, umalo sam nekoliko puta zaista i umro zbog ovih narkotika. Uništio sam svoju porodicu, sve oko sebe, izgubio prijatelje i sve što mi je do tada donosilo radost. Jedino o čemu sam bio u stanju da brinem je kako ponovo doći do droge.

Saznao sam za ovu kliniku preko prijatelja mog oca, čiji je sin takođe bio ovde i koji je imao uspeha u izlečenju. Došao sam u Srbiju prvim avionom. Kada sam tek stigao, bio sam u jako lošem stanju, usled količine droge koju sam uzimao.

Na početku je bilo malo teško, ali je sve bilo pod kontrolom, jer su me doktori stalno nadgledali, a imao sam i dobrog psihologa s kojim sam mogao da razgovaram o svemu. Sve emocije koje sam držao duboko potisnute su počele naglo da izlaze na površinu.

Imao sam mnogo pitanja na koja nisam imao odgovor, koja su me sprečavala da se skoncentrišem na sadašnjost, bio sam zaglavljen u prošlosti. Ibogain mi je pomogao da pronađem odgovor na ta pitanja, tako da sada više ne brinem o stvarima koje su se dogodile u prošlosti, fokusiran sam na budućnost, razmišljam samo o sadašnjem vremenu, i šta treba da uradim danas. Ne gledam čak ni nekoliko sati u budućnost, idem sat po sat. Veoma sam zadovoljan onim što sam dobio u ovom programu. Vredelo je. Savetovao bih isto svakome ko ima problem sa drogom, alkoholom ili bilo kojom drugom vrstom zavisnosti.

Iskreno, sa ibogainom, osećaš se malo lošije prva dva dana, ali nakon što efekti popuste, ponovo ćete postati čovek ili žena koji ste bili pre upotrebe droge, novi čovek. Bićete u stanju da se lakše skoncentrišete, a meni se čak i vid poboljšao. Zadovoljan sam dobijenim iz ovog programa. Danas će verovatno biti moj poslednji dan ovde, dobiću implant koji sprečava dejstva opijata. Ja nemam nikakvu želju da ih koristim, ali čak i da se to desi u budućnosti, implant će me uvek podsećati da ne uzimam drogu. Ako to uradim, mogu se predozirati ili čak umreti, a to će mi biti dovoljan razlog da im više nikada ne priđem.

Takođe, postavlja blokadu u vaš mozak, koja vas sprečava da razmišljate o drogi. Sada daleko češće razmišljam o normalnim stvarima, volim da budem okružem normalnim ljudima, a ne podnosim kada sam okružen onima koji uzimaju ili pričaju o drogama. To nisam ja. To sam bio ja, ali ovo je novi ja. Ja sam novi čovek, i zadovoljan sam samim sobom. To je sve što imam da kažem.