Lečenje zavisnosti od alkohola – pacijent iz Nemačke

Dobar dan! Ja sam nemački državljanin na trenutnom boravku u Švajcarskoj.

Već duže vreme imam problem sa zloupotrebom supstanci. Trenutno sam ovde došao zbog alkohola… i zavisnosti od alkohola i zavisnosti od kanabisa i drugih amfetamina.

I ranije sam imao problem, kada sam zbog zavisnosti od heroina i kokaina bio na jednoj drugoj klinici pre deset godina. To mi je u to vreme pomoglo da nekoliko meseci ostanem čist. Ali nakon toga se javio recidiv i manje više sam se prebacio na alkohol.

Lečenje ovde mi je naročito pomoglo da prevaziđem zavisnost naročito psihički, kao i fizički. Ovde sam došao u jako teškom psihičkom stanju, a tokom tri nedelje boravka ovde moje fizičko stanje se poboljšalo, kao i moje fizičko stanje, pre svega moja psihička stabilnost.

Deset godina sam zloupotrebljavao alkohol i… ono što je razlika između lečenja ovde i drugih lečenja je, to što se ovde sprovodi detoksikacija na farmakološkoj bazi, da se radi o bezbolnoj detoksikaciji i da se vrše i psihičke konsultacije sa doktorima i psiholozima koje takođe smanjuju potrebu za supstancama.

Ono što mi je ovde naročito pomoglo bila je farmakološka hipnoza, kao i terapija ibogainom, koja je zaista uticala na nešto u mojoj glavi, tako da sada problemima koje sam sâm sebi u glavi napravio, da im sada drugačije pristupam. I više o njima razmišljam i pre svega dublje razmišljam i takođe brže, ali i dolazim do mnogo boljih rešenja i mnogo adekvatnijih reakcija i rešenja, uvek.

Ono što mi se posebno dopalo kod klinike Vorobiev je visok nivo slobode, čega na drugim klinikama na kojima sam ranije bio nije bilo. Da se na primer ovde uvek sme ostati u kontaktu sa porodicom, da se osim toga imaju izleti i mnogo aktivnosti, koje olakšavaju detoksikaciju i psihička osećanja, psihičku potrebu za supstancama.

Moji planovi za budućnost su naravno da i dalje ostanem u programu u kom sam sada i da… kako se kaže… i da omogućim dalje lečenje. Da ostanem potpuno čist, dakle sada što je duže moguće, a nadam se i zauvek.

Ono što mi se naročito mnogo dopalo na klinici je trajanje – to je najkraća procedura koju sam pronašao i najbezbolnija. I dok je ovde procedura trajala dve nedelje, na drugim klinikama traje najmanje četrdeset, čak i šezdeset dana.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.