Lečenje alkohola i narkomanije

Da li možete ukratko da se predstavite i da nam ispričate Vašu priču?

Pa, mi dolazimo iz Nemačke, ustvari, mis mo rođeni u Bugarskoj, ali poslednjih pet godina živimo u Nemačkoj. Mi smo došli ovamo, ja i moj suprug. On ima probleme sa drogom i alkoholom. Pre nego što smo došli ovamo, pokušali smo nekoliko puta da to izlečimo u Nemačkoj, ali lečenje tamo je veoma kratko, napuštanje klinike veoma rano, kada oni još uvek imaju krizu i onda on opet počinje da uzima sve.

A ja sam o ovoj klinici čitala na internet stranici. Odlučili smo se da dođemo ovamo jer drugu šansu nismo imali u Nemačkoj. Kada smo došli ovde, imali smo mnogo pitanja, sve je bilo potpuno nepoznato za nas, ali hvala Bogu, imaju savršene nemačke zastupnike, pomažu nam dvadesetičetiri sata i uvek su na vezi.

Pa, počelo smo sasvim polako i prva procedura bila je detoksikacija od metadona. Ono što u Nemačkoj nismo mogli da uradimo za pet godina, ovde smo uradili za jedan mesec. A nakon detoksikacije tela dolazi još jedna procedura, ibogain, to nam je takođe puno pomoglo. To je procedura, kao…malo kao trans, ali briše svaki osećaj da je uzimao drogu.

A nakon procedure, osećaj, napon (nerazumljivo) droga više nije poznat za klijenta…pacijenta. I nakon ibogaina, naravno, znači, moj muž je bio sasvim bez snage, ali ovde je dobro. Ako kažete da je bez snage, odmah dobija infuziju za snagu i to je bilo veoma ljubazno od svih sestara ovde.

Jer kada je pospan i nema snage, to nije dobro za pacijenta, on želi uvek da se oseća snažno, uvek da se kreće, da nešto igra, ovde ima mnogo..ee…e…pripadajućih programa kao što je TV. Mogu da gledaju filmove, mogu da igraju tenis, da igraju bilijar. Ako je pacijentima dosadno, mogu da idu na psihološki razgovor, da dođe psiholog i da razgovaraju o svemu i pet ili deset minuta je sasvim dovoljno da se oni opet osećaju dobro.

Nakon problema sa drogom naravno uvek dođe još nešto drugo, neka zamena, a kod mog muža to je bio problem sa alkoholom. I to smo izbrisali, sasvim izbrisali. Sa averzionim procedurama, to je po mom mišljenju, to što sam ja videla, to je nekako kao injekcija protiv alkohola, on ne može jednostano da uzme alkohol. Njegovo telo to ne dozvoljava. A kod averzione procedure on je naravno imao i mnogo strašnih situacija, ali one su naravno bile za njegovo dobro.

Danas je bila poslednja procedura i on sam mi je rekao, a ja poznajem svog muža, on mi je rekao da više ne želi da vidi alkohol.

Ono što je takođe dobro ovde i što mogu da preporučim je da ste sve vreme, kada ste ovde kao pratilac, dvadesetičetiri sata u toku.

Ono što je bilo u Nemačkoj, ja sam pitala doktora kako mi je muž, a onda su se vrata zatvorila i odgovor je bio „Ne mogu ništa da Vam kažem“, a ovde Vam ispričaju sve crno na belo šta ima da se kaže o pacijentu.kažu ti sve moguće, kažu ti sve prednosti i mane. Naravno da postoje neželjena dejstva, oni ovde ne kažu „to je savršeno“, ali pričaju o neželjenim dejstvima od ranije kako bi pacijentov pratilac mogao da ostane miran.

On zna, ok, to može ovako da se desi, a oni su ovde baš na sigrunom. Kod mene je to bilo tako, sasvim posebno, mogli smo da idemo u hotel, ali moj muž nije želeo, rekao mi je da se ovde oseća sasvim sigurno.

I to ne samo zbog doktora i sestara, obezbeđenje, ovde ima i obezbeđenje, i oni igraju važnu ulogu i ne znam da li smem da kažem imena? Smem? Ok.

Znači, postoje tri osobe koje su nam mnogo pomogle. Rekla sam tri, jer su one zastupnici na nemačkom jeziku. Sa njima mogu dobro da se sporazumem. To su Jovan, on je nemački zastupnik, Jelena, sa Jelenom sam razgovarala preko mobilnog telefona, jednostavno sam zvala, želimo da dođemo, a ona je sve vreme bila tako ljubazna, ok, dolazimo, dolazite, sve ćemo završiti, tvoj muž će ozdraviti… i ja sam rekla OK.

I konačno i Marija, naš psiholog. Znači, kada ljudi dođu iz Nemačke, moraju da budu sa Marijom kao zastupnikom, znači, ona mora da bude njihov psiholog. Jer ona zna savršeno nemački jezik, zna da govori I engleski i…sve vreme…ona je otvorena za Vas, kao pacijenta, a i kao čoveka.

Ne gledaju te kao pacijenta, ti si pacijent, ti moraš jednostavno da ozdraviš, oni te gledaju i kao čoveka, sa svojim karakterom, sa svojim željama. A moj muž je imao mnoge želje i sve su ispunjene, korak po korak. I…sada je naš poslednji dan ovde. Mi idemo, a ja sam sigurna da nikada više nećemo imati probleme sa drogama ili sa alkoholom. Jer oni ovde jednostavno naprave neku blokadu da to postane nemoguće.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.