Imao sam problem sa heroinom više od 10 godina

Ćao. Dolazim iz Italije. Stigao sam ovde jer mi je jedan prijatelj slučajno ispričao o lečenju ibogainom. Nažalost, ja sam zavisnik od heroina i pretražujući po internetu naišao sam na ovu kliniku.

I upravo gledajući intervjue poput ovog koji ja baš ovog trenutka dajem, shvatio sam da bi to moglo biti rešenje za moj problem. I zaista je bilo tako. Zaista je to bilo rešenje za moj problem.

U kojim dozama i koliko dugo si koristio drogu?

Dakle, kao što sam rekao, imao sam problem sa heroinom. Uzimao sam ga više od deset godina. Ostavljao sam ga, uzimao, ponovo ostavljao i ponovo uzimao, deset godina. U poslednje vreme sam ga uzimao baš u venu i došao sam skoro do dva grama heroina dnevno.

Stigao sam dotle da sam dobio dete koje sada ima godinu dana, a da nisam mogao u njemu da uživam, da gledam kako mi porodica propada, da ne mogu da uživam u životu i da shvatim da stvarno moram nešto da uradim.

Kakve je posledice ostavljalo korišćenje te supstance pre nego što si došao ovde?

Ceo moj život se vrteo oko toga. Ujutru bih se budio sa mišlju gde da pronađem novac kako bih kupio heroin. Nisam mogao da idem na posao, nisam mogao da ustanem iz kreveta. Život mi je bio u funkciji kesice. Obične kesice heroina.

Ok. Šta je po tebi bilo najvažnije tokom lečenja ovde? Koja vrsta lečenja ili koji postupak uopšte su po tebi bili najznačajniji?

Pa, ja sam u suštini došao ovde samo zato što sam čuo za ibogain. Tada sam pozvao kliniku i menadžer klinike – da li mogu da spomenem Vuka? – menadžer klinike Vuk je počeo da mi priča o lečenju.

Ono što me je suštinski navelo da dođem ovde bila je upravo detoksikacija bez bolnih posledica, odnosno bez apstinentskih kriza, bez ičega.

Počeo je da mi objašnjava da je reč o totalnoj anesteziji, da će tokom te totalne anestezije doći do detoksikacije i da samim tim neću patiti od apstinentske krize, a moram da kažem da apstinentsku krizu ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju.

Apstinentske krize su nešto najgore što postoji na svetu. Ne bih nikome to poželeo.

Kako si sada, kako se osećaš posle terapije?

Sada, nakon terapije, osećam se ponovo rođenim. Imam skoro 40 godina, a osećam se kao da imam 20. Osećam se kao da imam 20. Pun sam energije.

Po čemu se ova terapija kroz koju si prošao ovde razlikuje od ostalih na koje si išao?

Jedino lečenje kojem sam se podvrgao u Italiji jeste klasičan “asert”, a “asert” nije ništa drugo do prepisivanja ili metadona ili suboksona.

U Italiji postoje i centri, ali ti centri su potpuno drugačiji od ove klinike. Bilo je raznih skandala u Italiji oko tih centara.

Jedan od mnogih desio se u centru ***, koji je najpoznatiji centar u Italiji. Protiv direktora *** podneta je prijava upravo zbog maltretiranja ljudi.

A znate šta oni tamo podrazumevanju pod detoksikacijom? Zatvore te deset dana u sobu koja je poput saune, jer kažu da do detoksikacije mora doći putem znojenja kože.

Zatvore te tamo i kada ti bude stvarno loše, kada želiš da izađeš, kada poželiš nešto od čega će ti biti malo bolje, dođu i istuku te. Kreteni!

A šta si očekivao od naše klinike pre nego što si došao ovde?

Šta sam očekivao pre nego što sam došao?

Da.

U početku, kada sam stigao ovde, nisam znao šta da očekujem. Ja sam došao samo zbog ibogaina i zbog toga što mi je sve što sam saznao i pročitao i pronašao na internetu govorilo da ću sigurno imati manje apstinentske krize od onih koje bih imao bez korišćenja te supstance.

Međutim, kada sam se posle toga čuo sa menadžerom, dečkom koji me je kontaktirao, koji je između ostalog bio veoma ljubazan i koji mi je dao sve neophodne informacije, kada mi je i on rekao da ću moći da se očistim na bezbolan način, nisam imao više nikakve dileme.

Ako bi imao mogućnost da preporučiš nekome kliniku, da li bi to učinio?

Da, sigurno. Bez ikakve sumnje bih mu savetovao da dođe ovde. Bez ikakve sumnje.

Šta planiraš u životu nakon lečenja ovde?

Da uživam u svom sinu. Da uživam u svom sinu i da pokušam da se ostvarim što je više moguće, na poslovnom planu, na porodičnom planu i – ponoviću – sa svojim sinom.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.