Bivši zavisnik od heroina i metadona

Zdravo. Počelo je to osamdesetih godina, tada sam probao prvi put drogu, razne tablete, i 1989. sam već prešao na heroin. Moji roditelji su se rastali, i tada sam počeo i uzimati, i praktično sam bio ovisnik od heroina. Da bih mogao da dođem do novca, bio sam u kriminalu. Moram da kažem da sam odmah ubrizgavao heroin, zato i nemam sada više dobre vene. Obično sam ubrizgavao u venu u preponi.

Bio sam i u zatvoru. Stigao sam do te tačke da više nisam mogao da se finansiram, i pošto sam živeo odvojeno, a i sada živim odvojeno, od svoje porodice, sa metadonom sam krenuo mnogo gorim putem. Čudim se da ste mogli ovako da me dovedete u red posle toga, zato što sam imao osećaj da imam još samo nekoliko meseci života.

Znači, stigao sam do metadona. Imam jednog prijatelja koji mi je pronašao ovo mesto, i na taj način sam došao ovde do vas. Imam veliku sreću da moja majka može da finansira ove troškove ovde, i tako sam stigao do vaše ustanove, i zahvalan sam vam na svemu. Svakom lekaru i svakoj medicinskoj sestri se zahvaljujem.

Naravno, moram reći da sam do tada koristio i druge vrste droge, kao što su kokain, ekstazi, krek, dok sam bio u Americi. Dužan sam veliku zahvalnost svim lekarima ovde i negovateljicama, prevodiocu. Pokušaću sad u jednoj komuni da započnem novi život. Sada imam 43 godine.

Koje doze metadona ste uzimali?

Unapred sam dobio količinu za nedelju dana, i to po sto pedeset miligrama. Vrlo često se dešavalo da sam celu količinu ubrizgao za samo jedan dan. Naravno, to je posle trebalo i finansirati dalje. Koristio sam koliko god je bilo dostupno.

Koliko Vam je bilo loše od metadona?

Smršao sam od toga, sagoreo sam, ispao sam totalno iz jednog socijanog života. U suštini, stvarno mi nije bilo dobro. Štaviše, ja nisam ni filtrirao metadon, nego sam samo tako uzimao. Bilo je situacija kada sam jednim ubodom dozirao i 200 miligrama.

Da li ste probali sami da se skinete s metadona?

Ne, sam nisam pokušao. Nisam mogao, jer sam znao da sam to sigurno ne mogu uraditi. Ranije sam pokušao sa heroinom, ali i to je bilo bez uspeha. Odvikavanje ne može sam čovek da uradi.

Ne, sam nisam pokušao. Nisam mogao, jer sam znao da sam to sigurno ne mogu uraditi. Ranije sam pokušao sa heroinom, ali i to je bilo bez uspeha. Odvikavanje ne može sam čovek da uradi.

Maksimalno dva dana.

Kakvi su Vaši utisci o lečenju ovde?

Jako, jako dobro. U suštini, radi se o tome da čoveka iznutra očiste od droge, ali za to vreme se uspavljuje. To je moje viđenje ovdašnjih procedura.

Da li Vam je to bilo potrebno?

Da.

Kako se sada osećate?

Dobro. Sada postoji preda mnom i sledeći korak. Ne idem kući, već ulazim u jednu komunu, na godinu dana.

Da li ste spremni na to, fizički i psihički?

Da, spreman sam.

Da li osećate da je Vaše telo čisto?

Da, osećam. Hvala još jednom na svemu.