Zvali ste doktora?

RTR: REPORTAŽA O METODI LEČENJA ZAVISNOSTI DR VOROBJEVA

Voditelj: Nikolaj Vorobjev, akademik medicinsko-tehničkih nauka. Lekar psihijatar narkolog, kandidat medicinskih nauka, osnivač autorske metode lečenja narkomanije, rukovodilac klinike dr Vorobje.

Voditelj: Doktore, zavisnost od narkotika i alkohola je opšteplanetarna nesreća. Šta reći? Da li je realno moguće izlečiti čoveka koji je poprilično zagazio u problem narkomanije i alkoholizma?

Vorobjev: Zaista to je hronična bolest koji vodi ka invaliditetu i smrti, to je bolest mozga. Na žalost sve se događa veoma brzo. Zavisnost se često formira posle 2 ili 3 puta uzimanja narkotika. Manijakalni sindrom koji se formira, odnosno nesavladiva želja ustvari lišava te ljude nade da se mogu vratiti zdravom načinu života. Zato su potrebne metode. One treba da budu prilično agresivne da bi mogle da pomognu. Ako čoveka lišite zadovoljstva prijema narkotika, prekida se već jednom uspostavljen refleks. Zamislite sebi jedan dan sa takvom terapijom i oni koji imaju do godinu dana ili do 5 godina staža drogiranja, njihove šanse za ozdravljenje su veoma visoke. Još jednom želim da se vratim na metode kojima se bavi naša klinika i to poslednjih 20 godina. Ja sam dugo istraživao kakva metoda će pomoći tim ljudima i shvatio sam da su zaista potrebne agresivne metode, konkretno averzivna terapija, odnosno terapija koja stvara gađenje prema narkoticima, odnosno čovek može da proba tabletu koja u sebi sadrži narkotik i da umesto zadovoljstva oseti recimo neverovatan strah, gađenje. Najvažniji problem kod narkomanije je to što čovek ne može da ih ostavi. Ma ko da mu to predloži, on neprestano želi sam sebe da obmanjuje, i ako uspevamo da iz sećanja izbrišemo tu djavolju potebu za narkoticima, onda već postoji mogućnost ozdravljenja. Nekoliko takvih procedura i želja u potpunosti nestaje. Međutim čovek se neminovno u tom periodu vraća kući, i već ga čekaju dileri koji prodaju narkotike. Zaista je tada potreban i period rehabilitacije.

Voditelj: Kažite nam nešto o rehabilitaciji takvih pacijenata?

Vorobjev: Oni koji prodju rehabilitaciju 3, 4 meseca, ne samo boravka u ograničenom prostoru, već i rehabilitaciju medikamentima sa moćnom medikamentoznom podrškom mozga, sa formiranjem novih navika. Takvih pacijenata imam nekoliko stotina, koji žive normalnih životom već 10, 15 godina. Ne uzimaju narkotike, i nisu se vratili ka drugim narkoticima.

Voditelj: Znate kako, kažu da je praksa kriterijum za istinu? Ako zaista  postoji  procenat ljudi koje ste uspeli da izlečite, to je već dobro, jer se ovde treba boriti svaki pojedinačan život.

Vorobjev: Znate kako, u slučaju ove bolesti, samo razgovorima i ubeđivanjem se ništa ne postiže. Mora da postoji medikamentozna podrška, ali dalja rehabilitacija je moguća samo posle moćnog medikamentoznog lečenja, jer kada čovek ima želju i razmišlja samo o narkoticima, kompletna rehabilitacija nije efikasna. Pošto imam 5 klinika u Rusiji, i lečenje i rehabilitacija se sprovodi u tim klinikama. Mi imamo i klinike u inostranstvu, možemo da šaljemo pacijente tamo, u Beograd, u Srbiju, ili preko okeana u Meksiko. Svaka klinika je specijalizovana za neku posebnu oblast rehabilitacije. Sve to stvara velike mogućnosti za formiranje novog načina ponašanja, novog života i stotine pacijenata koji nam se obrate za pomoć su se izlečili. Ne uzimaju  narkotike 10-15 godina. Šta je to ? Remisija ili izlečenje? Svakako ne možete biti malo narkoman i malo alkoholičar. To je nemoguće. Ali šanse za ozdravljenje su ogromne. Ako čovek ipak prođe dugotrajnu rehabilitaciju, prodje pravilno lečenje, sve to daje mogućnost izlečenja u slučaju ovakve smrtonosne bolesti, da se čovek ipak izleči i živi normalno.

Voditelj: Jasno. Hvala vam doktore. Hvala na razgovoru. Doviđenja.

Klinika dr Vorobjeva, 16 godina uspešnog rada, autorska metoda, kompleksan pristup.