Spaljuju sve narkomanske mostove

REVIA D CRNA GORA

Rubrika: Zdravlje

NA KLINICI “DR VOROBJEV“ U ZEMUNU NASTAVLJAJU DA NIŽU USPJEHE U LIJEČENJU NARKOMANIJE

Spaljuju sve narkomanske mostove

Imamo američki blokator koji se unosi u obliku injekcije i od narkotika štiti sve receptore u mozgu. Taj blokator spaljuje sve mostove iza sebe i nema povratka u narkomansku prošlost, objašnjava doktor Boljbuh

Sve više građana Crne Gore hrli u Beograd na liječenje od narkomanije i alkoholizma u specijalističku bolnicu „Dr Vorobjev“, gdje posebnom ruskom metodom bezbolnog pročišćavanja organizma pomažu pacijentima koji imaju problem s pićem, heroinom, kokainom, marihuanom, amfetaminom, suboteksom, substidolom, suboksonom, trodonom…

Za svakog pacijenta izrađuje se individualna šema detoksikacije. Na početku razgovora za naš list direktor i glavni ljekar na klinici “Dr Vorobjev“ koja se nalazi u Zemunu, Igor Boljbuh, odmah je naglasio da zbog diskrecije ne želi da nas sprovodi kroz kliniku, niti da otkriva ko su njihovi pacijenti, ali je otkrio da ih ima dosta kako iz mnogih evropskih zemalja, tako i iz Crne Gore. Doktor Boljbuh objašnjava da njihov pun program liječenja podrazumijeva 14 dana intenzivne terapije tokom koje pacijent dobija detoks i ima mogućnost da se „skine“ bez krize!

Za pacijente je veoma važno da ne osjete krizu, ne pate, da nemaju bolove i, štaviše, za vrijeme detoksikacije, odnosno pročišćavanja mogu da spavaju, normalno jedu, nema naglih promjena raspoloženja i skoro ne primjećuju da narkotika više nema u njihovom organizmu. To je rezultat dugogodišnjeg razvijanja pet različitih tehnologija za detoksikaciju i sve one su bezbolne, a za svakog pacijenta se bira ono što njemu najviše odgovara, objašnjava doktor Boljbuh, i napominje da sama detoksikacija traje dva do četiri dana.

Najvažnije je što smo zaista naučili da liječimo psihičku zavisnost. Kao rezultat, kod pacijenata se javlja ravnodušnost prema narkoticima. To je dobar rezultat, ali nije dovoljan. Na kraju liječenja, uz pomoć specijalne psihoprocedure, izazivamo im gađenje prema narkoticima. Nakon toga slijedi terapija medikamentima 12 mjeseci po izlasku iz bolnice. To su male doze ljekova koje se mogu slobodno kupiti u apotekama, koji u određenim kombinacijama štite od promjena raspoloženja, depresije, nesanice, stresa, objašnjava doktor Boljbuh. Prema njegovim riječima, u liječenju se koristi komplikovana, ali kompletna procedura u kojoj se istovremeno koriste ljekovi, aparati i specijalna informaciona psihoterapija. Pacijent može da spava, a tokom njegovog sna obavlja se rad s informacijom, jer njegov mozak radi i aktivno usvaja informaciju o čistom životu. Informaciona matrica narkomana zamjenjuje se informacionom matricom zdravog, uspješnog čovjeka. Poslije serije procedura nekadašnji narkoman se pita: “Da li sam stvarno bio narkoman, kako je to moglo da mi se desi“? Da bismo bili sigurni u rezultat, obavljaju se blokade… Postoje različiti oblici blokatora, oni se mogu koristiti i kao tablete, a mi imamo američki blokator koji se unosi u obliku injekcije i od narkotika štiti sve receptore u mozgu. Taj blokator spaljuje sve mostove iza sebe i nema povratka u narkomansku prošlost, tvrdi doktor Boljbuh i podsjeća da heroin izaziva i fizičku i psihičku zavisnost, a da je kod kokaina manja fizička zavisnost, narkoman nema bolova, ali ima depresije, nesanice, paranoje, osjeća slabost. Marihuana, koju mnogi ne smatraju drogom, izaziva i psihičku i fizičku zavisnost.

Zbog toga se prvo obavlja bezbolna detoksikacija, a zatim liječenje psihičke zavisnosti koja se zapravo najteže liječi. Aparati su jednostavni, nema nikakvog čuda. Oni služe za elektrostimulaciju mozga i podstimulaciju pomoću specijalne svjetlosti. Evo o čemu se radi- ljudi imaju različite režime rada mozga, postoji alfa ritam koji je ritam zadovoljstva, pozitivne aktivnosti. Alfa ritam od 8. do 14. frekvencije možemo slati pacijentu, mozak se „šteluje“ i čovjeku postaje mnogo lakše. Pomoću određenih stimulansa možemo aktivirati lučenje endorfina i čovek odjednom osjeti ono što je davno zaboravio, tj. prirodno zadovoljstvo bez upotrebe droga. Takođe, otvara se podsvijest pacijenta prilikom specijalne psihoterapije i on se „budi“, postaje pun energije, ima ciljeve i konačno osjeća da život može da bude lijep i bez vještačkih supstanci, objašnjava doktor Boljbuh, ističući da se „skidanje“ obavlja bez krize, da je promjena vrlo nagla i naglašeno emocionalna.

Po izlasku iz bolnice, pacijenti nas obavještavaju o tome kako se osjećaju, da li slučajno imaju depresije ili stresove, kako spavaju, jer svaka sitnica može biti značajna. Ako se desi neka neprijatnost, da bismo pacijenta zaštitili od recidiva imamo mogućnost da na vrijeme otklonimo stres i depresiju. Zahtijevamo obavezno jednogodišnje kućno liječenje, a poslije toga može se obavljati po želji pacijenta. Liječenje je dugo, jer narkotici uništavaju sistem zadovoljstva u mozgu, tj. endorfin, a u periodu od godinu dana, dok pacijent ne uzima narkotike, njegov mozak ponovo počinje da luči hormon zadovoljstva prirodnim putem, kazao je dr Igor Boljbuh.

V. Đuričić

Uspješna dugogodišnja praksa

Klinika „Dr Vorobjev“ u Rusiji uspješno funkcioniše već 16 godina, a u Srbiji je otvorena 2007. kada je iz Beograda u moskovsku kliniku došla jedna pacijentkinja, zavisnik od narkotika, u veoma kritičnom stanju, mršava i bez apetita. Nakon tri nedjelje uspješnog liječenja, ispričala je kako u čitavoj Srbiji problem narkomanije predstavlja gotovo nerešivo pitanje. Nedugo poslije njenog izlječenja, doputovali smo u Beograd i bolnica je počela da radi, kaže dr Boljbuh.

Diskrecija zagarantovana

Za program skidanja s heroina, koji podrazumijeva dvije nedjelje u bolnici i godinu dana ambulantnog liječenja, potrebno je izdvojiti pet hiljada eura.

Pošto ne mogu svi da plate taj iznos, možemo da izađemo u susret pacijentu i liječimo ga onoliko dana koliko on može sebi da priušti. U tom slučaju ne garantujemo kompletno izlječenje, ali će „skidanje“ svakako biti bez krize, primiće blokade i psihoterapiju za otklanjanje želje za narkoticima. Sve konsultacije su besplatne, a na svako pitanje će biti odgovoreno, objašnjava dr Boljbuh, anesteziolog-reanimatolog i psihijatar-narkolog, ističući da je diskrecija glavni princip klinike „Dr Vorobjev“.

Zakon dozvoljava da se pomoć narkomanima pruža anonimno i niko neće provjeravati ličnu kartu pacijenta. On se može prijaviti pod bilo kojim imenom i prezimenom, što garantuje da se ime pacijenta neće naći ni u kakvoj kartoteci i da informacija neće izaći van bolnice, naglašava dr Boljbuh.

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.