Reportaza o lecenju zavisnosti RTS

RTS

Ruska metoda lečenja je skup svih dosadašnjih saznanja o lečenju zavisnosti. Evo o čemu je reč. Droga ne samo da uništava pojedinca fizički i mentalno, već razara porodicu, ruši prijateljstva, pa i čitavo društvo. Na žalost, svet zavisnika je začarani krug iz koga se teško izlazi.

To nije osećaj, to je pakao.Apsolutno.Ustvari ti nisi ti.Ustaneš ujutru, i odmah moraš da trčiš da nađeš, da se snalaziš za drogu cijeli dan, a sve ti treba više i veća količina.Heroin sam koristio 5 godina, a marihuanu 10 godina konstantno.Problemi su počeli kad sam počeo da koristim heroin. Lečio se nisam nigde, nisam nikad pokušavao da se lečim u nekoj ustanovi do sada. Sve sam nešto pokušavao sam,  ali to nije išlo, i onda sam shvatio da moram da se obratim ustanovi.

Najveći problem u odvikavanju i lečenju jeste prevazilaženje zavisnosti. Svako lečenje mora biti individualno isplanirano jer nisu svi isti, i svako je za drogom posegnuo iz različitih razloga. Zato lečenje počinje od dijagnoze, medicinskih ispitivanja i psihološkog testiranja. Detoksikacija nije najvažnija u lečenju. Iako je organizam očišćen od toksina, ne znači da je problem rešen i da pacijent neće više osetiti potrebu za narkoticima.

Glavni problem je psihička zavisnost i to je baš specifična stvar. Na primer u Rusiji pacijenti to stanje želje za narkotikom, želje za drogom opisuju kao lampicu u glavi, lampica se upali u glavi, i ti nemaš mira, ne možeš da spavaš, ne možeš da budeš skoncentrisan na nešto. Postoji još izraz „metak u glavi“, znači kad imaš nešto u glavi što razrušava tvoj mozak. Ovde u Srbijiu žargonu kažu „crv u glavi“.

U lečenju primenjuje se takozvana ruska medota lečenja koja predstavlja objedinjeno znanje i metode lečenja ne samo iz Rusije, već i iz Amerike, Švajcarske i Izraela. Posebna faza lečenja je takozvana procedura gde se posebnim tehnikama utiče na psihu i smanjenje zavisnosti.

Postoji aparatura za audiovizuelnu stimulaciju kada se pomoću određenih talasa svetlosti, pomoću određenih zvukova, ova stimulacija izaziva neku reakciju mozga i zato samo te neke tehnike koje na nivou psihe menjaju stanje endorfina, menjaju i razmišljanje,smanjuju tu želju. To pomaže.

Ovakva terapija traje 15 dana, posle toga godinu dana traje faza održavanja rezultata. U tom periodu pojedinac mora da nauči da živi bez narkotika, i da što je još teže, promeni način života.Da bi sve to savladao, neophodna je i pomoć psihoterapeuta.

Psihoterapija otkriva unutrašnje konflikte u ličnosti i dovodi često do neurotičnih poremećaja koje se najčešće manifestuju kao povišeno stanje straha i depresije.Manje više kod svih bolesti zavisnosti, postoje 4 faktora koji doprinose da neko od njih uvek sa velikom teškoćom prihvati lečenje. To su zdravstvene teškoće, porodične posledice, profesionalne posledice i socijalne posledice.

Ovakav način lečenja uspešan je u 70% slučajeva, a za izlečenje veoma je važna velika volja i želja pacijenta da lečenje bude uspešno. Prema nekim statistikama u našoj zemlji ima između 30000  i 100000 zavisniska od psihoaktivnih supstanci, jer na svakog registrovanog zavisnika dolazi tri do pet neregistrovanih.

Ruska metoda lečenja je skup svih dosadašnjih saznanja o lečenju zavisnosti.

Evo o čemu je reč.

Droga ne samo da uništava pojedinca fizički i mentalno, već razara porodicu, ruši prijateljstva , pa i čitavo društvo. Na žalost, svet zavisnika je začarani krug iz koga se teško izlazi.