Osloboditi se od substidola

DER GRAZER AUSTRIA

U našoj zemlji ima mnogo pacijenata sa zavisnošću od droga koji dobijaju terapiju zamene substidolom, compensanom, metadonom. Lekari prepisuju te preparate starajući se da zaštite pacijente od potrage za nelegalnim drogama, od infekcija koje se prenose intravenskim uzimanjem heroina, od smrtonosnih predoziranja. Medjutim, taj program “smanjenja štete” ne rešava mnogo problema. Kod mnogih raste tolerancija i ljudi počinju da uzimaju sve veće doze tih lekova ili ih mešaju sa tim istim heroinom. Tada se dogadjaju predoziranja. Neki pokušavaju da uzimaju te preparate intravenski i dobijaju ozbiljne hemijske opekotine. Ali na kraju krajeva čovek ipak uskoro postaje svestan toga da je ostao ozbiljno zavistan. Kao i ranije živi u robstvu zavisnosti od narkotika, strada od bezizlaznosti situacije i smatra sebe neizlečivo bolesnim.

Neki od njih se ne mogu pomiriti sa takvom sudbinom i trudi se da ostavi te lekove i da ih više ne uzima. Ubrzo počinje takva apstinentna kriza kakvu nije imao čak ni od heroina. Ispostavlja se da su pokušaji da se postepeno, dan za danom, smanji doza neuspešni, raste psihička zavisnost i potreba da se uzme dodatna doza. Na kraju postaje jasno da je nemoguće osloboditi se samostalno od tih lekova.

A da li može da pomogne savremena medicina?

Na sreću, spas postoji. U glavnom gradu Srbije, Beogradu, postoji bolnica “Dr. Vorobjeva” koja sa velikim uspehom vrši bezbolnu detoksikaciju, pročišćavanje organizma od substidola, compensana, metadona, heroina. Pacijenti ne osećaju nikakve bolove, normalno spavaju i jedu. Za 4-5 dana je organizam potpuno očišćen i čovek može da dobije potkožni implant koji štiti njegove opijatne receptore. Moguće je nastaviti lečenje u bolnici u cilju otklanjanja psihičke zavisnosti, oslobodjenja od napadnih misli i sećanja na narkotike. Nestaje želja za konzumiranjem droga, nestaje interesovanje za prošli način života.

Evo šta nam je rekao Alex, koji se nedavno vratio iz Beograda:

“Ja sam tri godine uzimao heroin, dva puta sam bio u zatvoru zbog toga. Nikada nisam imao dovoljno para, a moja doza se povećala. Pre godinu dana sam se obradovao kada su mi lekari prepisali substidol. Mislio sam da su moji problemi rešeni. Ali tog leka takodje nije bilo dovoljno. Sve vreme sam se mučio i hteo još. Jedanput sam pokušao da prestanem da uzimam substidol, ali su počeli takvi bolovi, povraćanje i diareja da nisam mogao da izdržim ni jedan dan. Ja ne poznajem nikoga ko bi mogao da se oslobodi substidola.

Drugovi po nesreći su mi ispričali da u Srbiji postoji bolnica koja obavlja pročišćavanje ne samo od heroina, već i od takvih legalnih narkotika bez patnji i bolova, da tamo umeju da izleče samu zavisnost, da otklone želju za supstancom, da mogu da stave blokator pod kožu i da zaštite od recidiva.

Našao sam njihov website i dogovorio sam se o lečenju. Za četiri dana su me skinuli sa 300mg substidola tako da ništa nisam osetio. Platio sam 1500eura za detoksikaciju i još mi je ostalo para za implant. Sada sam čist i mogu da sakupim novac na lečenje same želje za drogom, na lečenje psihičke zavisnosti, jer hoću da živim i budem slobodan.”