Kuća nade – za narkomane

PRAKTIKA U LEČENJU NARKOMANIJE I ODVIKAVANJU OD DROGE

U poseti specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Dr Vorobjev“

Prof.dr Nikolay Vasiljevič Vorobjev osnivač klinike „Dr Vorobjev“

Kuća nade – za narkomane

U specijalnoj ruskoj bolnici „Dr Vorobjev“, u Zemunu, gde pomoć traže stotine narkomana i alkoholičara, sva mesta su bila popunjena odmah po otvaranju. S obzirom na desetine hiljada Beograđana, registrovanih narkomana i zavisnih od alkohola, i podatka da Zavod za bolesti zavisnosti ima dispanzer sa svega tridesetak mesta za zavisnike od droge, odnosno 24 mesta za alkoholičare, jasno je da je stanje alarmantno. Budući da je lečenje zavisnika dug i težak i mukotrpan put, veoma je važno da programi edukacije i prevencije spreče stvaranje novih, odnosno, „regrutaciju“ onih koji bi tek mogli i da postanu narkomani.

I zato ohrabruje svaki pomak u suzbijanju ove pošasti. Otvaranje klinike „Dr Vorobjev“ je značajan korak. Klinika ima reputaciju najbolje na evropskim prostorima. Već su je mnogi nazvali kućom nade.

Rukovodilac ste najpoznatije ruske klinike za borbu protiv narkomanije „Vorobjev“. Predstavite nam Vašu kliniku?

Klinika za lečenje bolesti zavisnosti „Dr Vorobjev“ postoji u Rusiji više od 15 godina. Uspešno se razvija u Moskvi, Rostovu, Krasnodaru, Pjatigorsku i Georgijevskom. Bavi se lečenjem svih vrsta zavisnosti od različitih narkotikaalkohola, tabletomanije, kao i patološke zavisnosti od kocke. Mi lečimo različite oblike neuroza i depresija. Klinika koristi savremena svetska dostignuća u oblasti psihijatrije i narkologije, stvara i usavršava sopstvene autorske metode. Za deceniju i po izlečeno je preko tri hiljade zavisnika i više od osam hiljada alkoholičara.

„Vorobjev“ ima specijalizovane bolnice u Rusiji – zašto ste se odlučili za Zemun?

Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti otvorena je u Zemunu maja prošle godine i ovo je naša prva klinika van Rusije. Istorija njenog osnivanja je jednostavna: pacijent iz Srbije obratio se moskovskoj klinici za pomoć i bio je veoma zadovoljan postignutim rezultatima. Ispričao nam je da problem narkomanije u Srbiji nije ni malo manji od problema u Rusiji i da će ogroman broj srpskih pacijenata biti zahvalan ako ostane da se leči kod kuće. Zahvaljujući razumevanju beogradskih vlasti omogućeno nam je otvaranje ruske bolnice. I vrlo brzo smo dobili i prve pacijente. Zanimljivo je da je u Rusiji broj pacijenata sa zavisnošću od alkohola 70%, a u Srbiji ih ima oko 5%. Moguće je da ljudi ne znaju da je alkoholizam izlečiv. Mi smo spremni da pomognemo svakome ko nam se obrati. Sem toga, naši psihijatri imaju ogromno iskustvo u lečenju depresije i Beograđani nam se često obraćaju za pomoć.

Vi ste psihijatar narkolog. Otkrijte nam tajnu Vašeg lečenja narkomanije?

Tajna lečenja zavisnosti je vrlo jednostavna: mora se bespoštedno boriti protiv bolesti i veoma voleti samog pacijenta. Odvojiti ličnost čoveka od njegove nesreće. Bolest se može pobediti samo zajedno sa samim pacijentom. Što se tiče metoda mi biramo najbolje od modernog iskustva i svetske medicine i vodimo računa o tome da to ne naškodi čoveku, da ne ostavi neželjene efekte i komplikacije. Protivnici smo hirurškog lečenja mozga kod narkomanije. Znamo da se ne sme nožem odseći zavisnost iz mozga. Mozak treba lečiti u celini, tako da čovek može da uživa u trezvenom životu i da se ne oseti kažnjenim. Lečenje se sastoji od nekoliko etapa i počinje potpunim pročišćavanjem organizma. Pacijent se skida bez krize, pri tome normalno jede, spava, i dobro je raspoložen. A tada počinje najvažnije lečenje mozga pomoću lekova, aparatima i informacijama. Kao rezultat nestaju napadne misli o narkoticima i sećanja o zadovoljstvu koja oni gaje. Pacijenta prestaju da interesuju narkotici i postaje ravnodušan prema njima. Sledeća etapa je da je pacijent svesno i podsvesno spreman da odbije bilo koji predlog da se drogira i to mesto koje se oslobodilo u njegovoj duši od bolesnog načina ili tačnije slike smrti i umiranja, mi ispunjavamo to mesto novim idejama, snovima, stremljenjima, pomoću naše sopstvene psihteraputske metode.Osmislili smo specijalne vežbe koje stvaraju visoki energetski tonus, uverenost i volju, predivno raspoloženje u svakom, čak i najskeptičnijem i najočajnijem čoveku. Naši ispitanici nam pišu pisma zahvalnosti.

Koliko dugo traje tretman skidanja sa neke od droga?

Uspešno lečenje mora da traje ne manje od godinu dana. Kod heroinomanije pacijent provodi tri nedelje u stacionaru i posle toga 12 meseci svakodnevno uzima lekove i redovno dolazi na kontrolu. Naši lekari su u bilo koje vreme dana spremni da pomognu pacijentu ako on kod kuće preživljava stres ili depresiju, pati od besanice ili se odjednom priseća narkotika. Činimo sve da se ne desi recidiv bolesti.

Koliki je procenat izlečenja i da li ima povratnika?

Recidiv se dešava ako je pacijent pre vremena prekinuo godišnji program lečenja, ne obraća nam se za pomoć i ne poštuje naše preporuke. Od toga i zavisi procenat uspešnosti našeg metoda koji iznosi 87 odsto kod narkomanije i 96 odsto kod alkoholizma.