Edukacija u romskom naselju

STUDIO B TV

Spiker: Alkoholizam uništava fizičko zdravlje, razorno deluje na odnose u porodici i nered koji prouzrokuje kriminalno ponašanje tema je još jedne edukacije koju je Sekretarijat za socijalnu zaštitu organizovao za nekadašnje stanovnike nehigijenskog naselja Gazela koji su sada smešteni u Rakovici. Iako kažu da u njihovom naselju problem ima samo nekoliko porodica koje nekada uznemiravaju i druge, predavanju je prisustvovala većina stanovnika koji očekuju da će na taj način alkoholizam biti suzbijen.

Spiker: Činjenica da samo jedna flaša piva ili dve čašice rakije mogu imati razorne posledice po psihičko i fizičko zdravlje, da se to odražava na društveni i privatni život kada utiče na ponašanje, pa neretko mirne osobe postaju nasilne. Pojedini stanovnici naselja Kijev u Rakovici teško prihvataju. Ne kriju da vole da popiju, da to čine gotovo svakodnevno, ali u tome ne vide nikakav problem.

Voditeljka: Jel i vi nekad popijete?

Čovek: Pa nije da popijem nekad, evo i sad sam popio.

Voditeljka: I jel Vam smeta?

Čovek: Nikada u životu. A pijem od 14. godine.

Voditeljka: A porodici oko Vas da li smeta?

Čovek: Svi to… svima je dobro.

Vod: Nikog ne dirate?

Čovek: Nikada u životu. Evo celo naselje zna. Nikoga u životu.

Vod. A novac jel trošite više nego što bi trebalo?

Čovek: Epa to bi trebalo da štedim da porodica pojede, a ja popijem.

Spiker: Stanovnici kažu da oni koji redovno konzumiraju alkohol često po celu noć lumpuju i prave probleme svima u naselju. Zavisnike od čašice neki imaju u porodici, pa i sami znaju koliko je teško s njima živeti.

Drugi čovek: I u moj porodici je moj otac, narodski rečeno, totalni alkos, čovek koji nije imao ni sekunde razmišljanja o tome kako treba i šta treba da radi. U nekim trenucima ma i rat je bio.

Treći čovek: Imamo par porodica koje koriste alkohol. Manjina je to. Nemamo neke velike probleme, ali kad bi se rešili ti problemi, bilo bi meni zadovoljstvo, najverovatnije i svima u okolini stanovnicima.

Spiker: Da bi se broj onih koji svakodnevno konzumiraju alkohol smanjio, a samim tim i problemi koje on prouzrokuje, lekari specijalne bolnice “Doktor Vorobjev” u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu održali su predavanje i slikovito pokazali kako alkohol uništava jetru i srce.

Jelena: Očekujem da bar 5% njih shvati šta je alkohol i povežu alkohol sa njihovim stanjem, da povežu da bolje rade stvari kad su trezni, nego kad su pijani.

Spiker: Predavanje o alkoholizmu je vid prevencije kao i predavanje o kontracepciji i planiranju porodice koje su nedavno lekari održali u tom naselju. Kako najavljuju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu planirano je još takvih i sličnih edukacija kako bi se podigla svest o očuvanju zdravlja.