Lečenje narkomana – Izborite se sa narkomanijom

Lečenje narkomana je hitno i ne sme se odlagati! Narkoman je ustaljen i uobičajen naziv za osobu koja konzumira opojne droge i razvila je zavisnost prema tim supstancama. Narkoman nije svako ko konzumira drogu, već je to osoba koja je zavisnik od određene supstance.

Narkomanija je vrsta bolesti zavisnosti. Drugačije se naziva zavisnost od droga i predstavlja jaku i razarajuću povezanost osobe sa štetnom supstancom. Narkomanija jeste stanje učestale intoksikacije organizma, kao i redovno unošenje droga i štetnih materija u organizam.

Postoji više različitih vidova narkomanije, a oni su pretežno uslovljeni vrstom droge i štetne materije na koju je zavisnik naviknut, odnosno za koju je stekao zavisnost. Osoba može biti zavisnik od marihuane, kokaina, heroina, substidola, ili bilo koje druge droge ili štetne supstance. Takođe, postoje tri vrste zavisnosti, a to su psihička, fizička i stanje tolerancije.

Važno je i napomenuti da ne postoje, takozvane, lake i teške droge. Svaka vrsta opojne materije izuzetno šteti organizmu i narušava njegovu ravnotežu. S tim u vezi, „laka“ droga ne postoji, jer svaka od njih ima drastične negativne posledice na organizam i dovodi do trajnih oštećenja.

Narkomanija jeste bolest kao i svaka druga i neophodno ju je tretirati u kliničko-bolničkim uslovima uz neprekidni nadzor lekara. Neke od droga je moguće jednostavnije izlečiti, dok je drugima neophodno posvetiti više pažnje i truda. Isto tako, zavisnik mora da bude siguran u svoju odluku da želi da se izleči. Lečenje narkomana nije jednostavno, ali je moguće!

Najkompleksnije jeste lečenje psihičke zavisnosti, odnosno problema koji je uzrokovao nastanak narkomanije. Svaka od droga, vremenom, izaziva jaku psihičku zavisnost, a ukoliko se ne izleči temeljno, zavisnik će se vratiti starim navikama odmah posle lečenja. To je, takođe, jedan od razloga nepostojanja „lakih i teških droga“!

Lečenje narkomana

Lečenje narkomana – Simptomi intoksikacije

Zavisno od supstance koja se konzumira, simptomi su različiti i variraju od slučaja do slučaja.

Ukoliko je osoba zavisna od kanabisa, ili marihuane prvi simptomi koji se uočavaju jesu suzne i „krvave“ oči, ali i povećan apetit. Često je želja za hranom toliko naglašena, da zavisnik i dobije na težini. Takođe, dok je osoba pod uticajem marihuane, javljaju se halucinacije. Zavisnik ima poteškoće sa rasuđivanjem i pomućena mu je svest. Naučno je dokazano da osobe koje konzumiraju marihuanu imaju umanjen koeficijent inteligencije. Ukoliko se ova supstanca konzumira duži vremenski period, javlja se problem sa respiratornim organima.

Zavisnost od kokaina, na primer, znatno je drugačija. Dok je osoba pod uticajem marihuane troma, usporena i nezainteresovana, zavisnik od kokaina je euforičan i oseća se superiorno. Takođe se oseća snažno, samouvereno i kao da je najjači na svetu. Njega možete da prepoznate po tome što je, uglavnom, najglasniji i izuzetno je ispunjen samopouzdanjem. Kada je osoba pod dejstvom kokaina, česte su pojave aritmije i ubrzanog rada srca.

Zavisnost od heroina je jedna od najtežih vidova zavisnosti. Ova adikcija se izuzetno teško leči i potrebno je mnogo rada i truda sa pacijentom, ne bi li se izvukao iz njenih „kandži“. Oni postaju letargični i ništa im nije važno osim da pronađu način da kupe ili nabave još jednu dozu. Jedini prioritet u životu im je droga. Ništa drugo nije važno, osim da zadovolje žudnju.

Lečenje narkomana

Šta je zajedničko svim narkomanima?

Ono što je zajedničko svim narkomanima, jeste da gube kontrolu nad uzimanjem supstance. Zavisnik će uvek negirati da ima problem i naglašavaće da drži stvari pod kontrolom. Vremenom, postaće mu sve teže da procenjuje situaciju kao i da kontroliše svoje ponašanje i postaće nasilan i konfliktan. To je jedan od prvih i najupečatljivijih znakova da je došlo do razvoja psihičke zavisnosti za drogom. Lečenje narkomana je obavezno u kliničko-bolničkim uslovima.

Vremenom, ukoliko ne započne lečenje, sve češće će upotrebljavati supstancu i uzimaće veće doze, jer se stvara tolerancija. Ukoliko ne uzme dozu za kojom mu žudi organizam, dolazi do apstinencijalne krize. Kriza je jedini period kada zavisnik uviđa sve negativne strane droge i kada počinje da se kaje. Tada postaje svestan narušenog psihičkog i fizičkog zdravlja, konflikta u porodici i gubitka prijatelja i posla.

Ukoliko se u ovoj fazi ne započne sa lečenjem, dolazi do kompletnog raspada ličnosti, a vremenom i smrti.

Lečenje narkomana – Metode lečenja

Kada narkoman odluči da želi da započne lečenje, nakon dijagnostike, utvrđuje se terapija za svakog pacijenta pojedinačno. U nekim klinikama se jedna ista terapija primenjuje na veći broj pacijenata koji imaju različite probleme. Takva praksa se pokazala kao neuspešna. Svaki pacijent je priča za sebe, pa samim tim, treba prilagoditi terapiju njegovim preferencijama i potrebama. Osim detoksikacije, treba utvrditi i izvor problema i rešiti ga. To je neophodno kako se zavisnik ne bi posle terapije vratio starim navikama i ponovo započeo konzumaciju problematične supstance.

Prva faza lečenja narkomana kroz koju prolazi pacijent jeste detoksikacija, a njen cilj jeste čišćenje organizma i savladavanje krize koja se javlja posle prekida konzumacije opioida. Postoji više vrsta detoksikacije, a ona se bira na osnovu vrste supstance koja je konzumirana, kao i dužine konzumiranja i posledica koje nosi zavisnik.

Detoks metode:

  1. UBOD – Ultra brza detoksikacija
  2. N.E.T. – Neuro Džet terapija
  3. Farmakoterapija
  4. Transair terapija

Nakon čišćenja organizma, sledi naredna faza lečanja zavisnosti, a to je lečenje psihičke zavisnosti.

Psihička zavisnost je često zahtevnija od fizičke, jer podrazumeva samospoznaju zavisnika i suočavanje sa problemima iz prošlosti. U ovu svrhu, koriste se averzivna terapija, tokom koje se nastoji da se zavisniku stvori averzija ili gađenje prema štetnoj supstanci. Osim toga, koristi se i psihoterapija koja može biti individualna ili grupna. U teškim slučajevima lečenja zavisnosti, gde je zavisnik bio dugo izložen konzumaciji štetne materije, doktor pripisuje terapiju ibogainom. Ibogain je vrsta leka koji pomaže lečenje psihičke zavisnosti.

Lečenje narkomana

Uspešno lečenje narkomana i narkomanije - Klinika Dr Vorobjev

Klinika za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev jeste glavna institucija za lečenje bolesti zavisnosti. Naš tim čine iskusni doktori sa velikim iskustvom iz ove oblasti. Naši medicinski eksperti su sertifikovani anesteziolozi, psihijatri i psiholozi koji imaju od 10 do 25 godina iskustva.

Naše stručno i posvećeno osoblje je na raspolaganju pacijentima 24 časa tokom svih dana u nedelji. U našoj klinici ćete se osećati slobodno, rasterećeno i rehabilitovano. Lečenje narkomana je obavezno i nemojte odlagati taj proces.

Spremni smo da našim pacijentima izađemo u susret koliko god da je u našoj moći. U skladu sa tim, nudimo i transport pacijenata od aerodroma ili stanice do bolnice, kao i povratak. Pomažemo stranim pacijentima da dobiju vizu ukoliko im je neophodna, a ukoliko imaju pratnju, može i ona da odsedne gde i pacijent.

Kontaktirajte nas već danas i obezbedite sebi svetlu budućnost!

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.