Kokain utiče na mozak

Kokain utiče na mozak i uništava brojne ćelije, kako moždane, tako i u ostalim organima u telu. Kokain izuzetno utiče na mozak i oštećuje ga, čak i posle samo par konzumacija. Oštećenja u strukturi mozga predstavljaju okidač za razvoj adikcije. Zavisnost je vrsta bolesti koja uključuje razvoj sistema nagrađivanja i lučenje dopamina.

Kokain je veoma snažan stimulant koji se kao droga već veoma dugo koristi. Kod zavisnika izaziva euforiju i daje prividan osećaj snage i samopouzdanja. Česta konzumacije ove droge može da uzrokuje brojne dugoročne posledice, kao i da stvori veliki broj zdravstvenih problema. Kokain ima izuzetno snažan uticaj na mozak, kao i kompletan organizam osobe.

Kokain utiče na mozak – Promene raspoloženja

Kokain može dugoročno da našteti mentalnom zdravlju. Njegovo negativno dejstvo može da se ogleda u obliku raspoloženja, ali i emocionalnih poremećaja.

Dopamin je hormon koji je poznat i kao hormon sreće. Kokain direktno ometa proizvodnju dopamina koji se apsorbuje u neuronima. Upravo zbog toga je depresija jedan od glavnih pokazatelja konzumacije kokaina. Nakon malo duže konzumacije, ako mozak ne uspe da uspostavi prvobitnu ravnotežu, dolazi do ozbiljnih problema. Osoba koja dugo konzumira kokain, može da razvije trajnu depresiju i doživotno ugrozi mentalno zdravlje.

Kokain utiče na mozakVeliki broj mentalnih bolesti može da se razvije usled konzumacije kokaina. Jedna od njih su i slušne halucinacije. Iako ne postoji nikakav zvuk, zavisnik od kokaina može da bude uveren da je čuo nešto. Večiti nemir je, takođe, jedan od pokazatelja zavisnosti. Zavisnici često imaju osećaj nemira i utisak da se nešto loše događa neprestano.

Paranoja je još jedna od psihičkih oboljenja sa kojom zavisnici imaju problem. Stalno su im na pameti nerealne i neracionalne ideje. Osim toga, često imaju i problem sa psihozama, kao i napadima panike.

Osobe koje su zavisnici, a usled genetskih faktora imaju veću šansu da razviju psihozu ili šizofreniju, imaju veću šansu da pokrenu ovo stanje. Kokain je, ujedno, okidač za nastanak psihičkih poremećaja.

Ova droga, takođe, povećava hormon stresa (kortizol) u organizmu. Upravo zbog toga, konzumacija kokaina može trajno da dovede do povećanja krvnog pritiska i da ošteti kompletan kardio-vaskularni sistem. Čak i ukoliko se dogodi da osoba ne razvije psihozu ili paranoju, velika je šansa da će razviti anksioznost, panični poremećaj, ili probleme sa agresijom ili nasiljem.

Kokain utiče na mozak – Fizičke promene u mozgu

Jedna od najozbiljnijih posledica konzumacije kokaina jeste uticaj koji ima na kardiovaskularni sistem. To može da vodi oštećenjnu bilo kog organa, pa i mozga.

Promene u mozgu mogu da budu brojne. Ukoliko su vene ili arterije oštećenje, može doći do hroničnih glavobolja jer je protok krvi u mozgu ograničen. To oštećenje može, veoma lako, da stvori krvne ugruške koji mogu da dovedu do moždanog udara.

Kokain, takođe, može da izazove napade, kako tokom povremene konzumacije, tako i tokom redovne. Ova vrsta problema zahteva dugotrajno lečenje. Nivo glukoze u mozgu, pod uticajem kokaina, takođe se smanjuje, što dovodi do toga da neuroni imaju slabiji učinak ili da umiru.

Kokain utiče na mozakStarenje mozga se ubrzava ukoliko neko konzumira kokain. Normalno je da mozak stari vremenom i da se njegova struktura menja, ali to je proces koji traje godinama. Problemi sa memorijom ili kongnitivnim funkcijama, ali i demencija, javljaju se, povremeno, u kasnijem životnom dobu. Ipak, zavisnici od kokaina mnogo ranije gube masu mozga i brže stari. Baš zbog toga mnogi od njih mladi oboljevaju od bolesti kao što je demencija.

Lečenje zavisnosti od kokaina

Zavisnost od kokaina se mora lečiti u klinici koja je specijalizovana za lečenje bolesti zavisnosti. Klinika Dr Vorobjev okuplja tim medicinskih eksperata koji već dugi niz godina veoma uspešno leče sve bolesti zavisnosti.

Nalazimo se u Beogradu i znamo da možemo da vam pomognemo da izlečite bolest zavisnosti zbog koje ne možete normalno da živite. Zavisnost jeste jedna od najtežih bolesti jer je osoba samostalno razvija, ali lečenje nije moguće bez pomoći. Mi znamo da možemo da vam pomognemo, treba samo da nam date priliku.

Kontaktirajte nas i zakažite termin što je pre moguće. Vaš normalan život vas čeka!

Categories : Bolesti zavisnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *