bolesti zavisnosti

Prvi znaci zavisnosti od heroina javljaju se ubrzo po prvom korišćenju. Nije potrebno mnogo vremena, ili duga konzumacija, da bi se razvila zavisnost. Takođe, smatra se da se najteži oblik zavisnosti javlja već posle dve do tri nedelje.

Heroin je veoma teška droga koja se proizvodi od morfijuma. Smatra se najjačim narkotikom. Moguće ga je konzumirati ušmrkavanje, pušenjem ili intravenozno. Zavisno od načina unošenja u organizam, dejstvo može da bude trenutno ili odloženo za pet do osam minuta.

Kako je nastao heroin?

Glavna sirovina iz koje se dobija heroin jeste opijum. Statistički podaci pokazuju da se godišnje proizvode između 4 i 8 hiljada tona opijuma. Zabeleženo je da je prvi put korišćen kao lek u Mesopotamiji, Egiptu i staroj Grčkoj.

zavisnost-od-heroina-1
zavisnost-od-heroina-1 || Lecenje zavisnosti

Početkom 18. veka otkriva se morfijum kao glavni deo opijuma, iz kojeg se kasnije razvio heroin početkom 19. veka. Godine 1913. prestaje se sa proizvodnjom heroina, a 1924. potpuno se zabranjuje njegova upotreba.

On je i dan danas nelegalan i zabranjeno je koristiti ga. Ipak, broj zavisnika nije zanemariv, a lečenje je neophodno i ne sme se odlagati i prolongirati.

Prvi znaci zavisnosti od heroina

Nije potrebna duga konzumacija heroina da bi se razvila bolest zavisnosti. Istraživanja pokazuju da se posle druge ili treće konzumacije stvara adikcija. Posle 10 do 20 dana težak oblik zavisnosti.

Prvo što se primeti kod konzumenta jeste plitko disanje i suva usta. Koncentrisane i sužene zenice, dezorijentacija, kao i promene raspoloženja nisu retkost. Takođe i izrazito nagle promene raspoloženja, ushićenost, a odmah potom depresivno stanje. Konzumenti nemaju snage u rukama i nogama, već osećaju težinu i tromost.

zavisnost-od-heroina-2 || Lecenje zavisnosti
zavisnost-od-heroina-2 || Lecenje zavisnosti

Osobe koje su heroinski zavisnici gube interesovanje za sve oko njih. Sve ono čime su se ranije bavili i ono što ih je ispunjavalo, prestaju da rade. Povlače se u sebe. Slabe im kongnitivne funkcije i reaguju veoma komulsivno. Nikada nemaju novca, često ga pozajmljuju i gotovo nikada ne vraćaju pozajmljenu sumu. Neretko, kada više nemaju od koga da pozajme, pribegavaju kriminalnim radnjama.

Zavisnici koji su razvili toleranciju na heroin

Korisnici heroina izuzetno brzo razviju jaku zavisnost. Nose garderobu sa dugačkim rukavima ili nogavicama kako bi prekrili tragove uboda ukoliko heroin unose intravenozno, što nije redak slučaj. Često govore neistine i izbagavaju kontakt očima. Nerazgovetno pričaju i naglo gube na težini.

Takođe često deluju kao da su prehlađeni. Neretko imaju na telu veliki broj modrica i posekotina. Dešava da ih zbog nervoze i anksioznosti sami sebi naprave. Žene izgube redovnost menstrualnog ciklusa, takođe bez racionalnog medicinskog objašnjenja.

Bolesti koje izaziva heroinska zavisnost

Heroinska zavisnost je okarakterisana kao kompulsivno i opterećujuće konzumiranje heroina koje je veoma teško kontrolisati. Veoma svesno se nastavlja sa konzumacijom, iako osoba ima svest o tome da ugrožava život, i direktno i indirektno.

zavisnost-od-heroina-3 || Lecenje zavisnosti
zavisnost-od-heroina-3 || Lecenje zavisnosti

Mnogo je štete koju donosi konzumacija heroina. Veoma lose utiče na organizam i nema apsolutno nijednu korist za živa bića. Osim što izaziva oboljenja hepatitisa B i C, takođe izaziva i bolesti jetre.

Dugoročna uotreba heroina stvara toleranciju, pa je potrebna sve veća doza. U skladu sa tim, veoma je lako prekoračiti granicu i ugroziti sebi život nepovratno.

Problemi sa srcem, plućima i artritisom nisu retkost. Takođe, razne vrste bakterijskih infekcija se vremenom razvijaju, a javlja se odumrlost tkiva.

Lečenje zavisnosti od heroina

Lečenje je izuzetno iscrpljujuće za pacijenta, ali su metode lečenja u klinici Vorobjev izuzetno efikasne i prilagođene svakom pacijentu pojedinačno. Kada osoba koja je zavisna poželi da samostalno dođe do izlečenja, to je gotovo nemoguće. Prilikom pojave krize, automatski u pratnji dolaze i grčevi, kao i stomačni problemi.

Emocije i subjektivni osećaji koje zavisnik ima u takvim trenucima je veoma teško opisati. Heroin izaziva veoma jaku fizičku i psihičku zavisnost kojoj je teško odupreti se.

zavisnost-od-heroina-4 || Lecenje zavisnosti
zavisnost-od-heroina-4 || Lecenje zavisnosti

Fizička zavisnost je stanje poremećenog funkcionisanja organizma i apstinencijalne krize. Prati je bol u mišićima, nemir i mučnina. Takođe, veoma su učestale i pojave nesanice i nadraženosti. Mogu da traju do 10 dana, a u nekim slučajevima i duže.

Psihičku zavisnost karakteriše teško savladiva želja za daljom konzumacijom heroina. Osoba ne može da razmišlja racionalno.

Stručni lekari u klinici Dr. Vorobjev veoma dobro znaju kroz šta pacijent prolazi. Imaju iskustva u olakšavanju situacije u svakom pogledu. Kontaktirajte nas već danas putem e-mail adrese ili telefonom.

Kategorije Bolesti zavisnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

About authors

DrVorobjev TeamOur expert team, with many years of experience, has achieved top results in the treatment of addiction in recent years.